Hlavní obsah

Brněnští jeřábi pomáhají na Dálném východě

Novinky, Jiří Smutný

Brněnská zoologická zahrada zorganizovala letos v květnu již druhou přepravu oplodněných vajec jeřába na Dálný východ, konkrétně do Khinganské přírodní rezervace v Amurské oblasti v Rusku. Ta se již 20 let zabývá vracením těchto ptáků do volné přírody.

Foto: Zoo Brno

Jeřáb mandžuský

Článek

První unikátní transport 2 vajec brněnských jeřábů mandžuských se uskutečnil vloni a pro kurátora chovu ptáků Petra Suvorova to byl nesnadný úkol a adrenalinový zážitek. Vše perfektně zvládl, náklad v pořádku předal a z jednoho vajíčka se vylíhl pták.

Po tomto úspěšném pokusu se Zoo Brno stala koordinátorkou převozu dalších oplodněných vajec jeřába mandžuského v rámci mezinárodního záchovného programu.

Letos putovalo na Dálný východ ze Zoo Brno, Olomouc a Chomutov celkem 6 vajec. Z toho 2 od jeřábů daurských a 4 od jeřábů mandžuských. Tentokrát byl použit vylepšený a dokonalejší inkubátor na baterie, který je schopný udržet po celou dobu přepravy požadovanou konstantní teplotu a vlhkost.

Zatímco v evropských zoologických zahradách je populace těchto ptáků dobrá a stabilní, v místech jejich přirozeného výskytu je vhodné ji posilovat. Ruská záchovná stanice se zabývá reintrodukcí dlouhodobě a výsledkem je mezinárodní program, který má posílit populaci jeřábů na Dálném východě.

Brněnská zoo oslovila řadu dalších zahrad s výzvou ke spolupráci. „I když zájem je poměrně velký, je těžké synchronizovat termíny jednotlivých snůšek. Navíc stanice je schopná přijmout jen 6 vajec najednou, protože výchova ptáků po vylíhnutí je časově náročná,“ říká Petr Suvorov.

Z letošní kolekce se 3 dny po příjezdu vylíhla 2 mláďata a dnes už je jich celkem 5. Do 2 let budou vypuštěna do volné přírody. Příští rok se do programu zapojí Zoo Veldhoven a zájem projevily i Zoo Lipsko, Zlín a Vídeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám