Hlavní obsah

Brněnský scénograf Petr Hloušek slaví úspěch v severských zemích

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Kmenový grafik a scénograf Městského divadla Brno mj. spolupracuje s norským divadlem Folketeateret v Oslu. Práce pro tuto scénu mu přinesla ocenění v prestižní divadelní soutěži BroadwayWorld Norway Awards 2019.

Foto: MdB archiv
Článek

Do soutěže byly zahrnuty regionální produkce a turné v Norsku za období od 1. října 2018 do 30. září 2019. O nejlepších inscenacích, umělcích i dalších divadelních počinech rozhoduje svými hlasy publikum. Působnost regionálně udílených cen se letos významně rozšířila. Kromě Norska se udílely i v dalších městech po celém světě.

Brněnský scénograf Petr Hloušek získal v této soutěži cenu za nejlepší scénický design ke kouzelnému muzikálu o rodinných vztazích a lásce Za zvuků hudby (The Sound of Music), který měl v divadle Folketeateret premiéru 6. září 2019.

Děj muzikálu se odehrává v roce 1938. Do příběhu rodiny von Trappových v Salzburgu prosakuje hrozivá atmosféra sílícího nacistického režimu v sousedním Německu. Se životem rodiny se prolíná osud mladé novicky Marie Rainerové, která opustí klášter a stane se guvernantkou v rodině ovdovělého námořního kapitána George von Trappa.

Podle původního stejnojmenného broadwayského muzikálu vznikl v roce 1965 také americký muzikálový film režiséra Roberta Wise  pod stejným názvem. Snímek získal Oscara za nejlepší film, režii a střih.

Práce brněnského scénografa oslovuje diváky i odbornou kritiku, jak u nás, tak v zahraničí, a to již dlouhá léta. V minulosti Petr Hloušek například obdržel za světelný design v představení Podivný případ se psem pro Městské divadlo v Reykjavíku, cenu islandské divadelní akademie Gríman (obdoba české Ceny Thálie). S touto scénou nadále pokračuje v úspěšné spolupráci.

Špičkovou práci odvádí i na jiných kontinentech, tak např. v roce 2014 pracoval na scéně pro inscenaci Revoluce v lokti malíře nábytku Ragnara Agnarssona, která byla uváděna na newyorské Broadwayi.

Jméno Petra Hlouška je řadu let spojeno s Městským divadlem Brno, kde je podepsán pod scénografií či scénickými dotáčkami desítek titulů jako Mary Poppins, Jekyll a Hyde, Kočky, DUCH, Limonádový Joe, Baron Trenck, Noc na Karlštejně, Santiniho jazyk a mnohých dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám