Hlavní obsah

Brněnskou operní sezónu zahájí inscenace Offenbachových Hoffmanových povídek

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Operní sezóna 2019/2020 si jako motto zvolila Hledání. Tím prvním v sezóně, - ovšem věčným - je hledání lásky. Právě takové je přináší na jeviště téma opery J. Offenbacha Hoffmanovy povídky. První brněnská premiéra operní sezóny se koná 20. září v Janáčkově divadle.

Foto: Marek Olbrzymek
Článek

Hoffmannovy povídky jsou posledním, současně zásadním dílem J. Offenbacha (1819-1880) Inspiroval se fantaskními povídkami E. T. A. Hoffmanna (1776-1822). Skladatel se nedožil premiéry díla (1881), které jeho rukou zůstalo nedokončeno. Autorem libreta je Jules Barbier. Osou příběhu a děje opery je hledání básníka Hoffmanna. Ten se pokouší nalézt dokonalou lásku a ztrácí ji vlastně s každou z žen do nichž se zamiluje, až nakonec mine tu, která snad byla tou pravou. Opera vede diváka a posluchače do fantaskního světa básníka a jeho představ: světa v němž se představy prolínají s realitou, se světem umění a lidmi z tohoto světa. Inscenátoři nové inscenace, jíž se na brněnskou scénu toto Offenbachovo dílo vrací po dvaceti letech, zasazují děj přímo do divadla a zákulisí operního představení.

Hudebního nastudování se ujal Ondrej Olos, režii má SKUTR - osvědčená režisérská dvojice Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, tvůrci nápaditých inscenací jak činoherních, tak operních.  V NdB jde o jejich první operní režii. V hlavních rolích vystoupí jak sólisté Janáčkovy opery NdB, tak pravidelní hosté souboru.  – Luciano Mastro a Mickael Spadaccinni v roli básníka Hoffmanna, Ondrej Mráz a Jiří Sulženko v basové čtyřroli Lindorf/Miracle/Dapertutto/Coppélius. V hlavních ženských rolích se možno těšit na Markétu Cukrovou (Nicklausse/Múza), slovenskou sopranistku Martinu Masarykovou (Olympia), Pavlu Vykopalovou (Antonia) a Danielu Strakovou-Šedrlovou (Giulietta).

Premiéra se koná v pátek 20. září 2019 v 19 hod. – Janáčkovo divadlo. Reprízy představení: 22. a 29. 9., 5., 6., a 29. 9., 30. 12. 2019, 5. 1., 10. a 13. 5., 3. 6. 2020

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám