Hlavní obsah

Brněnské zoo se podařil další unikátní odchov: rosomák sibiřský

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské zoologické zahradě se počátkem března narodilo mládě rosomáka sibiřského, což se zatím nikomu v České republice nepodařilo. V celé Evropě je odchov úspěšný jen v některých severských zemích.

Foto: Zoo Brno

Rosomák sibiřský (ilustrační foto)

Článek

V našich končinách nám sice textař skupiny Olympic Pavel Chrastina už před lety vsugeroval, že rosomák je pták s velkýma očima, který krade klíče, když napsal píseň Pták Rosomák, ale ve skutečnosti je to druhá největší šelma z čeledi lasicovitých (největší je vydra mořská).

Jeho odchov je komplikovaný, protože vyžaduje zvláštní podmínky. Navíc je zde takzvaná utajená březost. Trvá sice 7 až 9 měsíců, ale vlastní plod se vyvíjí pouze 30 až 50 dnů, takže většinu doby je vývoj zastaven a gravidita je těžko zjistitelná.

Chovný pár v Brně tvoří osmiletý samec Ivan z norského Kristiansandu a šestiletá samice Nataša z Moskvy. „I v předchozích letech jsme u našich rosomáků pozorovali páření, ale na mládě jsme čekali celých šest let. Odborníci na chov rosomáků popisují, že u tohoto druhu paradoxně nerozhoduje věk samice, ale samce. Většinou se mláďata rodí, až samec dosáhne osmi let, což se potvrdilo i u nás,“ říká ředitel zoo Martin Hovorka.

„Milí kolegové z Brna, gratuluji k prvnímu odchovu rosomáka sibiřského v českých zahradách a těším se na zprávu, jestli je to samec nebo samička,“ napsal ze švédského Nordensarku koordinátor chovu rosomáků Leif Blomqvist.

Chov rosomáků je stále neprobádanou oblastí. Chovatelé se proto snaží, aby samice s mládětem měla klid, a nijak do odchovu nezasahují. Kamera v porodním boxu mládě sleduje, ale veřejnost si na nový přírůstek bude muset ještě nějaký čas počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám