Hlavní obsah

Brněnské Vinohrady budou patřit o víkendu kočkám

Novinky, Hana Nehybová

Mezinárodní výstava koček, kterou pořádá brněnská organizace ZO kočky Brno 36, se bude konat v brněnské části Vinohrady o víkendu 28. a 29. června.

Foto: www.volny.cz/sibornal

CHs Sibornal, CZ

Článek

Organizace chovatelů koček vznikají za účelem cílené plemenitby a udržení vlastností přenášených z generace na generaci. První chovatelský klub vznikl v Anglii již v roce 1887.

U nás jako první vznikla organizace chovatelů koček v Praze a ihned po ní, v březnu roku 1967, vznikla brněnská organizace ZO kočky Brno 36.

První výstava koček se konala na brněnském výstavišti v prosinci téhož roku. Tato výstava proběhla ještě v rámci celosvětové výstavy drobného zvířectva a v letech dalších se už začaly pořádat samostatné výstavy koček pod hlavičkou Českého svazu chovatelů.

„V současné době naše základní organizace patří k těm největším v republice. Počet aktivních členů je 101 a chovají nejrůznější kočičí plemena,” představuje brněnskou organizaci její předsedkyně PaedDr. Jana Stěničková. 

„Nejvíc jsou mezi našimi chovateli zastoupeny kočky britské, mainské, sibiřské, siamské, orientální, ale nechybí ani například bezsrstý sphynx, cornisch rex nebo kočka thajská,” dodává předsedkyně.  

Mezi pravidelné aktivity ZO 36 Brno patří každoroční organizace Mezinárodní výstavy koček. Dále pro své členy organizace pořádá Kočičí bál, různé propagační výstavy koček a také pomáhá s organizací umísťovacích výstav opuštěných anebo týraných koček. 

Letošní Mezinárodní výstava koček, jejímž pořadatelem je ZO kočky Brno 36, se koná v prostorách Základní školy Bzenecká na brněnských Vinohradech ve dnech 28. a 29. června. 

„Na výstavě bude k vidění i plemeno americký curl. Je to kočka s ušima zarolovanýma ven od hlavy a právě v naší organizaci jsou chovatelé s prvními koťaty tohoto plemene, odchovanými v ČR,” upozorňuje Stěničková.

V sobotu bude výstava veřejnosti přístupná v době od 10 do 18 hodin a tento den zde proběhne i speciální výstava veteránů všech plemen.

Organizátoři také dávají prostor charitativnímu prodeji suvenýrů a dalších výrobků ve prospěch opuštěných anebo týraných koček. Díky tomu se v sobotu zúčastní výstavy občanské sdružení Kočky SOS Hodonín se svým charitativním krámkem. Zde nabídnou nejen pelíšky a hračky pro kočičky, ale také například bižuterii anebo keramiku s kočičí tematikou a spoustu dalších drobností.

V neděli pak bude výstava přístupná veřejnosti od 10 do 17 hodin. Výstavu po oba dny doplní obrázky dětí z mateřské školy při Fakultní dětské nemocnici Brno. 

Reklama

Výběr článků

Načítám