Hlavní obsah

Brněnské televizní studio oslaví 55 let výstavou na Špilberku

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna připravilo na hradě Špilberku výstavu k 55. výročí brněnského televizního studia nazvanou Vysílá studio Brno. Návštěvník se může seznámit s celou historií od roku 1961, kdy se začalo vysílat ze studia v pasáži Typos, až po současnost, v níž se připravuje nové studio v Brně-Líšni.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Poprvé šlo vysílání v Brna naladit v červenci 1961. „6. července je to skutečné datum,“ prozradil ředitel brněnského studia Jan Souček na tiskové konferenci. „Tehdy se rozjelo živé vysílání zábavného pořadu Sedmikrásky nad Brnem.“

Počátky studia přibližuje hned první místnost výstavy, kde je tapeta s přepojovacím motivem, titulkovací buben, dobové kamery a reflektory, které prostor řádně nasvěcují. „V počátcích vysílání se ve studiích hodně svítilo, protože materiály, na něž se natáčelo, i kamery byly málo citlivé,“ připomíná kurátor výstavy Martin Samson.

Výstava ukazuje rovněž dobové typy televizorů včetně cen a tehdejších platů. Návštěvník může usednout k televizi do obýváku, zařízeného ve stylu z počátku 60. let a podívat se na některé pořady. V dalších místnostech se zájemci mohou nalíčit v maskérně, pokusit se nadabovat nějaký klasický film nebo si zahrát legendární A-Z kvíz.

Bude možné si zkusit i moderování a posadit se při tom do zpravodajského studia přímo před kameru. K vidění bude historická i moderní televizní technika a model nového televizního studia v Líšni.

„Pro Českou televizi je to významný milník,“ prohlásil o novém studiu generální ředitel ČT Petr Dvořák a vyjádřil spokojenost nad tím, že se stavbu podařilo úspěšně dokončit včetně dodržení termínů.

Výstava Vysílá studio Brno bude otevřena 23. června a potrvá do 31. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám