Hlavní obsah

Brněnské muzeum připravilo výstavu o dějinách divadla

Novinky, Jiří Smutný

Moravské zemské muzeum zve na výstavu, kterou v rámci oslav 200. výročí založení MZM připravilo Oddělení dějin divadla Uměnovědního muzea MZM. Vernisáž je v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně 6. června v 17 hodin. Vystoupí Jinotaje - brněnské poetické duo Bet a Markéta Spen Krejčí.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Jak prozradil ředitel Uměnovědného muzea MZM Jaroslav Blecha, který útvar vede od roku 1992, má toto pracoviště letos 60 let. Jeho zakladatelkou a první vedoucí byla Jiřina Telcová. Dnes spravuje celkem 90 000 sbírkových předmětů a divadelní knihovna má 15 000 svazků, čímž se řadí k největším na Moravě.

Sbírka obsahuje archiválie, fotografie, audiovizuální záznamy, rukopisy, divadelní cedule, loutky, staré divadelní štočky i pozůstalosti divadelních osobností. Předměty pro výstavu vybrala Andrea Jochmanová.

Jednou z dominant práce divadelních historiků je rekonstrukce divadelního umění. Proto bude mít veřejnost možnost zhlédnout ucelenou kolekci sbírkových předmětů, spojených se světovou premiérou hry bratří Čapků Ze života hmyzu, která se uskutečnila v Brně v roce 1922.

Vedle makety a scénického a výtvarného návrhu tehdejšího dvorního výtvarníka brněnské divadelní scény Alexandra Vladimíra Hrstky bude k dispozici i orchestrální partitura Otakara Zítka a další autentické doklady, spojené s inscenací.

Návštěvníci se mohou těšit i na další cenné sbírkové předměty, které budou vystaveny při této mimořádné příležitosti. Patří k nim stříbrná dirigentská taktovka s polodrahokamy, kterou dostal k Vánocům 1916 dirigent a skladatel František Neumann, vějíř s podpisy tzv. Staré gardy Národního divadla, deník herce, režiséra a scénografa Jaroslava Auerswalda nebo historická zvuková aparatura pro zaznamenávání mluveného slova.

Divadelníci dosud nemají žádnou stálou expozici a ani nemají kde vystavovat. To by se mělo v budoucnu změnit. Generální ředitel MZM Jiří Mitáček uvedl, že v souvislosti s chystanou rekonstrukcí Dietrichsteinského paláce vznikne nová expozice tradičních moravských loutek.

Výstava bude otevřena od 7. června do 9. července vždy v úterý od 9 do 15 hodin, ve středu až pátek od 9 do 17 a v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám