Hlavní obsah

Brněnské divadlo Reduta zve na hru Kdyby, tak, a co pak

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činohra Národního divadla Brno připravila premiéru hry německého autora Rolanda Schimmelpfenniga s poněkud zvláštním názvem Kdyby, tak, a co pak. Hra vznikla na zakázku divadla Schauspiel Frankfurt v roce 2011 a autor si v ní pohrává s motivy řemeslnické scény ze Snu noci svatojánské.

Foto: Jiří Smutný

Herec Petr Bláha, režisér Thomas Zielinski a dramaturg Martin Kubran na tiskové konferenci.

Článek

Roland Schimmelpfennig se narodil v roce 1967 a jak uvedl na tiskové konferenci režisér hry Thomas Zielinski, je to jeden z nejplodnějších a nejhranějších autorů. Každý rok totiž napíše 1 až 3 hry a všechny se hrají. Celkem jich napsal už 40, z nichž se u nás zatím hrálo 14.

Děj se odvíjí na pozadí opravy rozlehlého zchátralého domu, kterou provádí parta stavebních dělníků. Práce se vleče, plány neodpovídají skutečnosti, majitel nekomunikuje a navíc má být proražena zeď, o které se neví, není-li nosná. A do toho všeho se ztratí dělník Marek.

To je důvod k zastavení prací a k vážnému zamyšlení. Začíná dialog, který volně přechází ve vyprávění několika paralelních příběhů. A jak je u Schimmelpfennigových her obvyklé, postavy se díky fatálním okolnostem a momentu čekání doberou až k apokalyptickým a utopistickým otázkám, které však zůstanou nezodpovězeny, protože máme „padla“.

Hru přeložil Tomáš Kafka, scénu vytvořil Pavel Svoboda, kostýmy Jana Smetanová a hudbu složil Ivan Acher. V rolích dělníků se představí Petr Bláha, František Nedbal j. h., Jan Grundman j. h. a Martin Siničák. Premiéra je 7. dubna v 19:00 v divadle Reduta.

Reklama

Výběr článků

Načítám