Hlavní obsah

Brněnská Nová radnice hostila předvánoční veselí, letos již po dvacáté

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 23. prosince se na brněnské Nové radnici uskutečnil již dvacátý ročník akce s názvem Vánoce na Nové radnici. Jde o soubor mnoha akcí, které uzavírají dobu adventu ve městě. Letos však návštěvnost poznamenalo počasí, které po celý den bylo velmi nepříznivé.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Brněnská Nová radnice na Dominikánském náměstí již tradičně hostí zmíněnou akci. Vždy den před Štědrým dnem, než většina z nás usedne ke stromečku a hodování, je radniční budova plná událostí a akcí, nejen pro děti. Každý si zde přijde na své.

Co zde bylo k vidění letos? Sportovní fanoušky třeba, jistě potěšila autogramiáda basketbalistek klubu IMOS Brno, nebo přítomnost motocyklového jezdce Abrháma, i s jeho strojem. Ty kulturně založené, pak uvítal zpěv tradičních koled na nádvoří, či výstavy plastik a obrazů na chodbách. Děti i dospělé pak lákala výstava obřích modelů lodí a letadel z Mini Navy Midway Clubu Brno.

Modely a modeláři vůbec měli letos obrovské zastoupení. V tzv. křížové chodbě jste mohli spatřit expozici Stanice mladých techniků Brno, konkrétně kroužku železničních modelářů. Ti zde předváděli modelové kolejiště LGB, což je vláček zahradní železnice, který lze provozovat i pod širým nebem. Dále návštěvníci mohli spatřit jakýsi "střed města" i s kostelem sv. Jakuba. Mezi domy se po kolejích proháněly historické tramvaje, dokonce i model legendární parní tramvaje Caroline. Tu opravdovou lze také občas spatřit v ulicích.

Modeláře doplnilo svou výstavkou i blanenské občanské sdružení Kolejová. To má ve svých sbírkách exponáty z železnice skutečné. Návštěvníkům sdružení představilo například kolekci výpravek, k vidění byla návěstní lampa, z návěstidla, již spolek odkoupil z Moravských Bránic, muže jistě zaujaly typové tabulky z lokomotiv, nebo sbírka služebních železničních předpisů ČSD a ČD. Ženy pak mohly obdivovat fotografie z činnosti sdružení, konkrétně dámy v historických kostýmech. V těch byli oděni i členové spolku, kteří výstavu střežili. Zvolili tentokrát rozmezí od 60. let minulého století až do současnosti.

Objevila se zde i malá expozice, věnována fenoménu poslední doby, turistické hře, zvané Geocaching.  Mezi lidmi i exponáty pak jezdily RC modely automobilů a dokonce i model trolejbusu. Co by to bylo za Vánoce bez světla z Betléma. Toto světlo již tradičně roznášeli mezi lidi skauti a skautky z Brna a okolí. Celou akci zakončil v 19 hodin ohňostroj.

Proti minulým ročníkům bylo k pořadatelům skoupé počasí. Od rána sněžilo a k polednímu se sníh změnil v déšť, což mnohé od návštěvy akce odradilo. Ale i tak se našlo dost těch, co přišli. Takže veselé Vánoce všem a těšte se na další ročníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám