Hlavní obsah

Britské Incognito roztančilo Piaristické náměstí

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem britské kapely Incognito vyvrcholila v sobotu hlavní část Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015. Jedenáctičlenná legenda jazz - funku v čele s kytaristou Jean-Paulem "Bluey" Maunickem svou energií strhla publikum, které pak doslova roztančilo celé budějovické Piaristické náměstí.

Foto: Petr Pokorný

Frontman Incognita Jean-Paul "Bluey" Maunick.

Článek

Tři hudební večery protkané špičkovými jazzovými kapelami navštívily v Třeboni a Budějovicích zhruba čtyři tisícovky diváků.

„Je super poslouchat skvělou muziku, navíc hranou srdcem a s plným zaujetím. To mě baví a jsem rád, že jsme partnerem letošního Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015. Oba českobudějovické večery mě nadchly a plné Piaristické náměstí bylo důkazem, že nejen mě. Britské Incognito navíc do puntíku potvrdilo své postavení festivalové hvězdy,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Po Incognitu je ve světě poptávka. Už příští týden čekají kapelu s programem Amplified Soul Tour 2015 koncerty v Brazílii a následně v Argentině. „Byla to naprostá bomba. Jsem nadšený a navíc to mám na Piarisťák mnohem blíž než do Sao Paula,“ notoval si spokojeně známý hudební fanoušek Milan „Masťa“ Matěcha. Nedaleko něho se těsně pod pódiem pohupoval herec Karel Roden. Pořadatelům vyšel nejen výběr účinkujících, ale i počasí.

Incognito přidávalo tři skladby. Sotva utichl závěrečný tón té úplně poslední, začalo pršet. Na vteřinu přesně. „Bylo to něco neuvěřitelného. To jsem ještě nezažil. Asi nad námi drželo ochrannou ruku samo nebe,“ kroutil hlavou produkční Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2015 Jiří Grauer.

Nadšeni z českobudějovického publika byli i členové Incognita, kteří na Piaristické náměstí vnesli nefalšovanou funkovou náladu. „Nádherné město, skvělí lidé,“ řekl frontman kapely Jean-Paul "Bluey" Maunick. Bluey stojí v čele bandu, jímž prošla celá řada světově uznávaných jazzových hráčů, od roku 1979.

Jazzové podvečery zahajovaly tradičně jihočeské kapely, letos dvě úplně nová uskupení Výborný trio Jiřího Výborného, String Five Jiřího Klimeše a hosté a Pampalini funky jam.  Prakticky měly speciální hosty a právě tato skutečnost dělá festival festivalem. Diváci slyší něco, co je připraveno právě pro tento jeden výjimečný okamžik. A také tuto skutečnost většinou náležitě ocení. Skvělou ukázkou toho byl koncert uskupení Bobesh se třemi hosty z Německa.

Hlavní kapely byly každá úplně z jiného hudebníhou soudku. Latina, soul, groove polsko-kubánské zpěvačky Yvonne Sanchez dokonale ladila s letní nocí na třebonském náměstí, které se vlnilo v rytmu bossanovy, a to i včetně množství dětí.

Páteční Piaristické náměstí v budějovicích doslova zaplnil špičkový profesionální CBC Big Band, který přivezl velmi vzácného hosta – legendu české bigbandové hudby bubeníka Josefa Vejvodu, který letos slaví 70. narozeniny. Nekrásnějším budějovickým  zákoutím zněla hudba, která je v Čechách ke slyšení jen vyjímečně. Tento skvělý 17ti členný big band stál v minulosti za zády takovým hvězdám jako Dee Dee Bridgewate, Artur Sandoval a řadě dalších světových jmen.

Na letošního headlinera se sjížděli lidé z Prahy, Slovenka, Rakouska a Německa. Sobotní 100minutová show Incognita ukázala, jak vypadá první liga světového funky.

Reklama

Výběr článků

Načítám