Hlavní obsah

Brian Fentress opět přiveze do Lomnice autentický gospel

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé městečko nedaleko Tišnova začátkem prázdnin znovu naplní nadšenci ze sborů z celé České republiky. Přivádí je sem už 9. ročník Letní sborové dílny pořádané místním vokálním seskupením LSDa (Lomnický Sbor Disharmonických amatérů), které pevnou, ale laskavou rukou vede Bára Pavlišová.

Foto: Glena Rauerová

Brian Fentress

Článek

Letošní sborová dílna je rozdělená do tří ateliérů, klasického se Zdeňkem a Evou Vimrovými (plzeňské divadlo J. K. Tyla), mezižánrového s Vladimírem Richterem (Affetto) a gospelového s Brianem Fentressem, o který byl i vloni mimořádný zájem.

Ateliéry doplňuje seminář sólového zpěvu vedený Hanou Horkou a Petrem Svozílkem. Hana je zkušená zpěvačka a hlasová poradkyně, není náhoda, že právě její dcera Hana Holišová s přehledem zvítězila v populární soutěži Tvoje tvář má známý hlas.

Brian Fentress pochází z amerického Detroitu a gospelem žije doslova od dětství, v současné době působí především v Polsku. Nesmírně populární je ale také u nás, v loňském roce dostal pozvání hned na tři samostatné workshopy. Pro ateliér citlivě vybírá jak tradiční skladby, které mají blíž ke spirituálům, tak moderní gospelové písně současných autorů. Briana na klávesy doprovodí skvělý Jan Andr, který mj. hraje s pražskými Gospel Limited, Tonyou Graves a Support Lesbiens.

V Lomnici panuje přátelská neformální atmosféra, zpěváci a muzikanti se večer scházejí u ohně a s nadšením zpívají folkové a trampské standardy, samozřejmě vícehlasně. Velkou oporou těchto jamů jsou členové Black Uganda Choir, legendárního brněnského sboru, který proslul zejména svým neotřelým hudebním humorem.

Čtyřdenní pěvecký maratón se spustí 2. července a vyvrcholí vystoupením všech ateliérů v místní synagoze, kde se zpěv krásně nese i bez pomocí mikrofonů. Závěrečný koncert začíná ve středu 6. července ve 14 hodin.

Podrobný program všech koncertů najdete na www.lsda.cz/lsd-2016, shlédnout můžete také video z loňského ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám