Hlavní obsah

Břetislav Rychlík uvede v Uherském Hradišti Platonova

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Prvotinu Antona Pavloviče Čechova s názvem Platonov - Ztratil Hospodin trpělivost? připravuje Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Režie se ujal Břetislav Rychlík, hru divadlo uvede v překladu Ivana Wernische. Premiéra je naplánována na sobotu 10. června.

Foto: Marek Malůšek

Režisér Břetislav Rychlík.

Článek

V inscenaci se představí téměř celý herecký soubor. „Léta jsem toužil tuto hru dělat. Není moc souborů v České republice, kde na sebe herci slyší, a které by Platonova zahrály. Bude to těžká práce, ale těším se na ni,” řekl na zahajovací zkoušce režisér a autor úprav Břetislav Rychlík.

Na panství Anny Petrovny Vojnicevové, mladé vdovy po generálovi, se sjíždí vybraná společnost. Je období letního slunovratu, horko, nuda a všude plno prázdného tlachání. „Text známý pod názvy Bez názvu, Bez titulního listu, Darebák Platonov či Bezotcovština napsal Čechov jako osmnáctiletý a za jeho života nebyl nikdy hrán. Milovníci Čechova v něm ale nacházejí základy témat a vztahů všech pozdějších autorových slavných dramat,” uvedla dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová.

Titulním hrdinou je syn zkrachovalého otce, vesnický učitel Michail Platonov, samozvaný filozof a sžíravý kritik urážející druhé z vlastní nešťastnosti. „Kromě roviny zkrachovalé rodiny je důležité i téma neschopnosti a nemožnosti posunout se v životě dál, chovat se jako lidé a žít život,” doplnil Rychlík.

V hlavní roli Anny Petrovny Vojnicevové se mohou diváci těšit na Terezu Novotnou, která se od dubna vrací po mateřské dovolené. Titulní roli vesnického učitele Michaila Platonova ztvární Tomáš Šulaj.

Čechovova první hra byla v minulosti na českých jevištích uvedena již několikrát, pod různými názvy. V roce 2001 Moravské divadlo v Olomouci uvedlo Platonova jako Hru bez názvu, v roce 2004 Národní divadlo Brno pod názvem Výjimečný darebák. Hru úspěšně devět let hrálo v letech 2005-2014 i pražské Divadlo na zábradlí pod názvem Platonov je darebák! s Taťjánou Medveckou a Igorem Chmelou v hlavních rolích.

Slovácké divadlo uvede Platonova ve své historii vůbec poprvé. Scénu vytvoří Tomáš Rusín, kostýmy navrhne Zuzana Štefunková Rusínová. Hudbu složí Matěj Kroupa a role asistentky režie se ujme Tereza Říhová. Dramaturgie se ujala Iva Šulajová a na pohybové spolupráci se bude podílet Jitka Hlaváčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám