Hlavní obsah

Brány Světa techniky se otevřely návštěvníkům Dolní oblasti Vítkovice

Novinky, Josef Zajíc

Obrovskými nůžkami přestřihli v pátek 16. listopadu pásku před VI. Energetickou ústřednou U6 zástupci Sdružení Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, aby dětem a jejich rodičům zpřístupnili exponáty malého Světa techniky.

Foto: Josef Zajíc

Páska je přestřihnutá, račte vstoupit do Světa techniky.

Článek

Vedle již tří fungujících učeben, které jsou vybaveny multimediální technikou a nejrůznějšími didaktickými pomůckami včetně 3D televizí, tabletů, interaktivních tabulí a fantastických produktů Lega i originálních maňásků pro nejmenší, byl v 15 hodin 16. listopadu otevřen malý Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

VI. Energetická ústředna U6 tak začala nabízet množství zajímavých exponátů z historie technických vymožeností, které vymysleli již naší pradědečkové a které mnohé používáme dodnes.

Některé se staly již historickými artefakty. Ovšem tyto zajímavé technické pomůcky byly leckdy předzvěstí na cestě k současným vynálezům.

Od 17. listopadu budou malým Světem techniky provádět skupiny dětí s jejich rodiči animátoři, kteří vše návštěvníkům vysvětlí a poradí, jak se některé předměty používaly či používají.

Účastníci Světa techniky v duchu příběhů vědeckofantastických knih Julese Verna si budou moci na vlastní oči a uši vyzkoušet, jak co funguje. Na mnohé exponáty si budou moci sáhnout, sednout si, zašlapat na kole a vyrobit elektřinu, řídit auto, autobus, vyzkoušet si letecký simulátor, prostě mnohému se naučit i mnohé pochopit.

Návštěvníci se projdou okolo historických lokomotiv, aut, autobusů, motorek, letadel, motorů a dalších zařízení, která běžně nevidí či ještě neví, jak fungují. Po několika schodech nebo výtahem se mohou dostat až pod střechu haly a vše vidět z ptačí perspektivy.

V hale je množství exponátů, od kterých se nebudou chtít děti odtrhnout, a tak si rodiče budou muset vyšetřit delší čas pobytu a obrnit se trpělivostí. I když v pátek 16. listopadu, kdy exponáty mohli zhlédnout i účastníci konference na téma Zpřístupnění a nové využití NKP Vítkovice si tu ještě pohrálo víc dospělých než dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám