Hlavní obsah

Branky, body, Ostrava aneb Výstava, kde se lidé dovědí vše o sportu

Novinky, Josef Zajíc

Po třech měsících, kdy plnou parou fungují sportovní aktivity různých sportovních oborů, jednot a seskupení byla v úterý 1. dubna slavnostní vernisáží otevřena výstava o ostravském sportu, jeho historii a současnosti nazvaná Branky, body, Ostrava!!!

Foto: Josef Zajíc

Výstava Branky, body,OSTRAVA !!! 1. dubna 2014: Davisův pohár.

Článek

Výstava, zahájená před Ostravským muzeem, se váže k projektu OSTRAVA!!! Evropské město sportu 2014. Úvodní slovo přednesl náměstek primátora města Ostravy a duchovní otec projektu Martin Štěpánek. Organizaci nebývalé výstavy o historii a současnosti ostravského sportu měla na svých ramenou ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

„Sport mám ráda, fandím každému sportu, zvláště pak ostravskému, a říkám, že Ostrava je a především bude městem sportu - i po roce 2014. Na naší výstavě je téměř 400 exponátů z různých sportů. Návštěvníci uvidí jak historické oblečení, obutí a sportovní náčiní různých námi vystavovaných sportů, tak i současnost, aby si hlavně mladí lidé uvědomili, za jakých podmínek kdysi sportovci trénovali, závodili, soutěžili a podávali vrcholné výkony,” uvedla Kábrtová.

Výstava je rozlehlá. Exponáty, informace, plakety najdou návštěvníci ve všech poschodích a sálech Ostravského muzea. Nejvzdálenější sportovní historie je psána od roku 1841, kdy vznikla sportovní organizace na území města - Měšťanský střelecký spolek. V roce 1897 byl založen ostravský Sokol a v září roku 1922 byl založen fotbalový klub SK Slezská Ostrava, dnes FC Baník Ostrava.

Vernisáže se zúčastnili i skvělí ostravští olympionici a vrcholoví sportovci - Vítězslav Mácha, olympionik v zápase, fotbalista Verner Lička, ale také současný trenér Baníku Ostrava František Komňanský a hráč Baníku Václav Svěrkoš či atletka Taňa Netoličková-Kocembová. U exponátů bylo možné vidět olympioničku, stolní tenistku Marii Hrachovou a gymnastku Adolfínu Táčovou.

Vernisáže se zúčastnila také Vlasta Antušáková-Valončinová, jedna ze dvou ženských rozhodčích v ledním hokeji, která byla v tomto oboru činná od roku 1963 až do roku 1974. 

Návštěvníci výstavy uvidí, poháry, medaile, ceny a dresy nejvýznamnějších sportovců Ostravy, mezi nimiž se neztrácí Renata Vlachová, bývalá Československá reprezentantka v orientačním běhu. Získala v roce 1972 bronzovou medaili ve štafetách na Mistrovství světa v orientačním běhu v okolí Máchova jezera.

Na zajímavé výstavě, ojedinělé v České republice v tomto rozsahu, je také po určitou dobu vystaven Davisův pohár.

„Po výstavě dalším krokem bude kniha, která dovolí věnovat každému ze sportů větší prostor a čtenáři poskytne více údajů. Budeme rádi, když se kolektiv autorů rozšíří třeba i o návštěvníky výstavy,” řekl náměstek primátora města Ostravy Martin Štěpánek.

Výstava v Ostravském muzeu na Masarykově náměstí potrvá do konce června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám