Hlavní obsah

Brána sušického Andělíčka se na chvíli otevřela

Novinky, Jan Kaše

Jedinečná příležitost se naskytla návštěvníkům Sušice, kteří si díky duchovně-kulturní události Andělské večeřadlo mohli prohlédnout i vnitřní prostory kaple Anděla Strážce, která je jinak pro veřejnost uzavřená.

Foto: Jan Kaše

Andělíček

Článek

Kaple Anděla Strážce, zvaná též Andělíček, je významnou dominantou Sušice již od 17. století, kdy byla postavena jako projev díku za záchranu malého chlapce, kterému se kolem nohy obmotal jedovatý had. Samozřejmě nepomohl nikdo jiný než anděl.

V neděli 6. května se v této kapli uskutečnila pod názvem Andělské večeřadlo zajímavá akce, při níž samozřejmě nechybělo poutavé, zajímavé a hlavně neformální vyprávění faráře Tomase van Zavrela o andělech, ale také výstava maleb na skle na téma Andělé v Bibli, kterou připravila Jarka Korandová z Kašperských Hor, či vystoupení Táborského chrámového sboru.   

Nejdůležitějším momentem však bylo, že si všichni, ať již věřící či ateisté, mohli prohlédnout vnitřní část této překrásné sakrální stavby, která je bohužel po většinu roku zavřená a veřejnosti nepřístupná. Výjimkou jsou čtvrteční bohoslužby od června do srpna a dále první víkend v září, kdy probíhá sušická pouť.

Při vstupu do této památky vás na první pohled zaujme celkové uspořádání, připomínající tzv. rajský dvůr, který býval jako místo určené k rozjímání a odpočinku součástí klášterů. I zde najdeme křížovou chodbu, která je do prostoru dvora otevřena arkádami. Uprostřed však není zahrada, jak to bývalo obvyklé, ale hlavní kaple.

Další čtyři kaple, zasvěcené Máří Magdaleně, Panně Marii, sv. Janu Nepomuckému a sv. Floriánu se pak nachází v rozích. Při pozorném zkoumání zjistíte, že pouze jedna z kaplí má na úplném vrcholu střechy, na tzv. makovici, hvězdu. Pravděpodobně půjde o symbol Panny Marie.

Celkově na vás bude vnitřní prostor této významné památky působit velice uklidňujícím a harmonickým dojmem, který neztratíte ani při odchodu, umocněném překrásným výhledem na celou Sušici a šumavské kopce.               

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám