Hlavní obsah

Brána pekel se otevřela před Orlickým cyklo & in-line královstvím

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka společně s regionem Orlicko-Třebovsko odstartovaly v sobotu 25. června v loděnici Klubu českých turistů Cakle již 9. ročník sportovně kulturní akce, v které Královská družina představuje krásy a tradice Lanšperského panství.

Foto: Lukáš Prokeš

Byly časy dobré i zlé a tak ani pekelné vedro neodradilo členy Královské družiny hradu Lanšperka k přivítání účastníků výcházkových a soutěžních tras.

Článek

„Krásný vzhled je na ten boží svět,” si říkali účastníci turistické akce vedoucí údolím Tiché Orlice k zřízenině hradu Lanšperk, i když měli podezření, že tento den se pekelníci rozhodli vyvětrat své podzemní sloje.

Lanšperská zřícenina je tradičním výletním místem orlickoústeckých občanů a je zároveň jednou z nejbližších nabídek pro aktivní turistiku. Cílem Sboru pro záchranu hradu Lanšperka, který vznikl v roce 1944 a byl znovu obnovený v listopadu roku 1992, je dochovat lidovou tradici života, krajovou svébytnost a kulturu.

Proto ani pekelné vedro neodradilo členy Královské družiny a pořadatele Sboru pro záchranu hradu Lanšperka, aby nepřipravili vycházkové a soutěžní trasy připomínající vládu lanšperské vrchnosti.

Na středověkou atmosféru navazovaly dvě cyklistické orientační disciplíny. První s názvem Rytířské klání byla soutěží dvojic, kdy bylo úkolem v časovém limitu 6 hodin projet co nejvíce kontrol a nasbírat tak co nejvíce bodů.

Z devíti soutěžních dvojic první tři místa opět vybojovali v stejném pořadí vítězové z minulého roku. Na 1. místě skončila Renova Race Team-R (Petr Morávek a Renata Šedová) s 356 body, 2. místo obsadila M6 a spol. (Martin Šesták a Jiří Stříteský) s 337 body a 3. místo získala Metaxa (Ladislav Vítek a Jan Pražák) s 312 body.

Pro účastníky, kteří pojali soutěž spíše jako hezký výlet, byla určena jednodušší varianta Pážecí hrátky. V nich týmy od 1 do 5 členů byly hodnoceny pouze počtem navštívených kontrol během 6 hodin.

Nejvíce objetých 20 kontrol vykázal Jiří Štancl pod označením Kuakuo, 17 kontrol vykázal Renova Race Team-P a 12 kontrol Just Fun. Celkem startovalo pět týmů.

Deset cyklistů pak absolvovalo nesoutěžní Kavalírskou jízdu s výběrem 30, 60 a 90 km ve výletovém podání.

Pěší vycházka vedla trasami s podáním nevšedních krás údolí Tiché Orlice. Na túru 12 km se vydalo 6 lidí a stejný počet i na 20 km.

Oblíbené pohádkové putování směřovalo po okolí Cakle a vydalo se na něj s rodiči 37 dětí. Zadáním byly motivy pohádky O kouzelném kamínku, kdy na trase dlouhé zhruba 5 km bylo třeba na třech kontrolách splnit připravené úkoly.

Prvním zadáním pohádky bylo hledání kouzelného kamínku, který byl spojen s kouzelnou mocí a při odnešení domů i se stálým štěstím. To se prokázalo hned v druhém úkolu, kdy z hromady různých věcí bylo třeba sbalit batoh na výlet pouze s věcmi nezbytně potřebnými. Třetí úkol byl ryze pohádkový, kdy se v rybníčku lovily rybičky. Ty sice neplnily žádná přání, ale zato odměna byla ve zlaťácích.

I když pekelné vedro zmohlo bez rozdílu všechny účastníky a největší odměnou byl stín a chladivé občerstvení, vyhodnocení vítězů soutěžních jízd Královskou družinou v zastoupení krále, královny, princezny a šaška bylo vyvrcholením příjemně stráveného dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám