Hlavní obsah

Bosýma nohama ptačím parkem Josefovské louky

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v letošním katastrofálně suchém létě se dalo najít místo prosycené vodou a hýřící zelení. Takovým místem jsou Josefovské louky.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Josefovské louky jsou první nestátní rezervací pro ptáky v České republice, nazývanou rovněž Ptačí park.

Rozlehlý mokřad se rozkládá asi kilometr východně za městem Josefov mezi tokem Nové Metuje a Starou Metují. Dostatek vláhy celé rezervaci zajišťuje několik uměle vyhloubených zavlažovacích kanálů a řada jezírek.

Podnětem k vybudování rezervace Českou společností ornitologickou byl alarmující úbytek lučních a mokřadních ptáků zaviněný odvodňováním vlhkých luk kolem řek, které z naší krajiny téměř zmizely. Následkem toho mizí z přírody nejen rostlinná společenstva vázaná na tyto biotopy, ale ruku v ruce s nimi i řada živočichů. A právě takové živočichy můžete na Josefovských loukách uvidět.

Lze tu pozorovat (ideální je vyzbrojit se dalekohledem) desítky druhů ptáků (dosud bylo zaznamenáno více než 160 druhů), například čápy, čejky, čírky, kachny, husy, chřástaly, bekasíny, ledňáčky, ostříže, luňáky, rákosníky, vodouše, volavky, labutě…, spousty drobných pěvců. Jen vyvoleným je dopřáno vidět jeřáby popelavé.

Žijí tu obojživelníci – skokani zelení, hnědí, skřehotaví, ropuchy, kuňky, také čolci, plazi – užovka obojková, slepýš či ještěrky. S trochou štěstí a budete-li se chovat tiše a obezřetně, potkáte i některé savce, třeba bobra, který tu na Staré Metuji hospodaří.

Nezapomeňte upřít zrak i do trávy či listí keřů a stromů, neboť ty hýří nepřeberným množstvím drobných živočichů z říše hmyzu, od sarančat a kobylek, přes vážky, motýlice a šídla, pestrobarevné motýly až po nádherné zlatohlávky či vzácné nosorožíky kapucínky či tesaříky obrovské.

V průběhu roku se určitě pokocháte rozkvetlými lučními porosty, v nichž na jaře dominují blatouchy či pryskyřníky, v létě rdesna, kypreje, vrbovky, kohoutky či rozrazily, na podzim ocúny. Na západní straně rezervace je pastvina divokých koní.

Ideální k návštěvě je dojet autobusem na zastávku Starý Ples, z níž (od řeznictví) půjdete po polní cestě, až narazíte na první zastávku naučné stezky. Od nádraží v Jaroměři vede značená turistická stezka. U první zastávky, kde je rovněž plastický model říční krajiny, si vezměte ze zásobníku tištěného průvodce, v němž získáte bližší informace.

Ale pozor – cesty v rezervaci mohou být částečně zaplavené, takže je vhodné obutí do gumových bot, případně se zout a vychutnat krásy přírody i bosými chodidly.  

Reklama

Výběr článků

Načítám