Hlavní obsah

Bojová technika a staré autobusy přilákaly do Lešan davy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až odpolední hustý déšť rozprášil tisícovky příznivců armádní i civilní techniky na tradičním Tankovém dni v Lešanech. Nebylo tu narváno jako v předchozích ročnících, ale i přes nepřízeň počasí byla účast slušná. Předváděné exponáty i ukázky v akci stály za to.

Foto: Vratislav Konečný

lehký tank LT-38

Článek

Areál v Lešanech u Sázavy patřící Vojenskému historickému ústavu nabízí ve vnitřních i venkovských expozicích řadu ojedinělých exponátů od prvorepublikové armády až po současnou. Techniky je tu nepřeberně, uvítacím kusem je „růžový tank“, kolos, který  dříve stál na pražském Smíchově. Měl evokovat osvobození Československa Rudou armádou v květnu 1945. Jenže namísto T-34 tu stál IS-2m. Ani jeho číslo se neshodovalo s předestřenou historií.  Desítky let byl národní kulturní památkou. Kolem jeho nabarvení na růžovou vzplály tehdy velké emoce. Kdo si ale na ně dnes vzpomene.

Rachot na nebi i na zemi

Hřmění pásových i kolových vozidel na ukázkovém polygonu občas přehlušilo hřmění nad hlavou, to přelétaly vrtulníky, nebo L-159.

Sraz  v Lešanech jako každoročně měli i příznivci autobusů RTO ve všech možných variantách. Letos se účastnilo přes 30 strojů, k tomu přijely ukázat svou nestárnoucí krásu civilní tatrovky nebo škodovky.

Mnoho uniforem se tu objevilo, od německé kriegsmarine, přes ustašu, prvorepublikové a legionářské, a samozřejmě tu byla druhá válka ve všech frontových zastoupeních. To příznivci vojenské historie předváděli své mundúry, někteří i se svými veterány, většinou hlásící se k US Army. K tomu spousta maskáčů, airsoftové zbraně u pasu nebo v pažích.

V maskáčích se promenovaly celé rodiny. Někteří byli k nerozeznání od opravdových vojáků, kteří slouží v misích, ti tu předváděli své bojové vozy. Na pandur, iveco či toyotu, jakož i na další techniku, si pak mohli zájemci vlézt. V jednom ze stanů byly k dispozici automatické pušky, kulomety. Možnost osahat si zbraně využilo mnoho návštěvníků, jakož i třeba vypálit si ránu z AK.  

Když se kolosy rozvášní 

Řev motorů, pach, pro někoho vůně, z tankových či ótéčkových motorů. Od pásů i kol odlétávala sprška hlíny. Řidiči hnali vozidla do vysokých otáček, tankové rejdy otáčely kolosy téměř na místě. Střelci na věžích či jen lafetovaných kulometech u kolových vozidel otáčeli zbraně za pomyslným nepřítelem.

Po dráze se zajížděním na umělý  pahorek či do jam se tu řítily například LT-38, slavný prvorepublikový tank, který se v  barvách wehrmachtu účastnil německých kampaní. Za ním téčka, bojové vozidlo pěchoty, proslulé BVP. Těch měla armáda tisíce. Nechyběla ani kolová vozidla použitá v Afghánistánu a jinde v zahraničí.  

Divákům se předvedl i odminovávací robotický tank nebo mostní, samozřejmě vojenské i civilní náklaďáky. Velmi zaujala ukázka výcviku vojenských psů při zadržení pachatelů.

Bojovníky za islám spláchl déšť

Na vystoupení se chystala i skupina převlečená za bojovníky afghánského hnutí Tálibán, včetně dětí. Jenže to nás rozehnaly nikoli zbraně, ale déšť jako z vodního děla. Ale viděli jsme toho dost.

Na své si přišli i stánkaři se svými militariemi, i kluci, kteří si mohli vyzkoušet dětský  airsoft.  

Reklama

Výběr článků

Načítám