Hlavní obsah

Bohumín dá letos do modernizace škol devět miliónů korun

Novinky, Lucie Balcarová

Rekuperační jednotky ve třídách, nové toalety nebo nová podlaha v tělocvičně. Na to vše se mohou těšit bohumínští školáci po letních prázdninách. Ve školách teď ve velkém probíhají tradiční prázdninové opravy. Radnice do nich letos investuje devět miliónů korun.

Foto: Pavel Čempěl

Výměna podlahy v ZŠ Beneše v centru Bohumína.

Článek

Nejvíce peněz půjde do ZŠ Bezručova na pořízení a instalaci šesti rekuperačních jednotek, a to rovnou 1,3 miliónu korun. Ta už v těchto dnech probíhá naplno.

„Fungování výměníků vzduchu se nám maximálně osvědčilo. Devět jsme jich nainstalovali vloni i letos v ZŠ Beneše v centru Bohumína a ukázalo se, že mají jednoznačně pozitivní vliv na zdraví a výuku dětí. A protože jsme vloni ušetřili poměrně dost peněz, zastupitelé schválili navýšení rozpočtu na instalaci těchto přístrojů do všech tříd základní školy v Bezručově ulici. Ta se nachází kvůli blízkosti místních železáren také na poměrně hlučném místě,“ sdělil místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Spolu s ozdravnými pobyty a kotlíkovými dotacemi jde o další krok Bohumína v boji se znečištěným ovzduším.

Na nové toalety se mohou těšit žáci, kteří docházejí do ZŠ Čs. armády v centru Bohumína. Ve všech třech podlažích růžového pavilonu se sociální zázemí dočká nejen nové dlažby, obkladů, dveří nebo topení, ale také sanity, tedy toalet a umyvadel. Součástí rekonstrukce za 1,2 miliónu korun bude samozřejmě i výměna rozvodů vody.

„V dubnu už škola dostala speciální umělý sportovní povrch na venkovním atletickém oválu, a to včetně kompletního nalajnování celé běžecké dráhy i dálkařského a tyčkařského sektoru. Měnil se po čtrnácti sezónách a odhadujeme, že by měl vydržet dalších deset let,“ sdělil Michal Lorenc z odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice s tím, že investice přišla na jeden milión korun.

Nové toalety čekají po prázdninách také školáky v záblatské malotřídce. Zdejší sociální zázemí se rekonstruuje ve stejném rozsahu jako ve školní budově v centru města. Ve dvou podlažích se mění rozvody vody, nová bude veškerá dlažba, obklady, dveře, topení i toalety a umyvadla. Náklady jsou 800 tisíc korun.

Plné ruce práce mají řemeslníci i v ZŠ Beneše v centru Bohumína. V místní tělocvičně se pustili do výměny staré podlahy za novou za 900 tisíc korun. „Z té původní nezůstane zhola nic, nová bude mít kromě hydroizolační vrstvy i trojitý pružný rošt,“ doplnil Michal Lorenc.

V předstihu před prázdninami už město opravilo další část své turistické základny v Jablunkově-Návsí. Do opravy fasády a opěrné stěny šlo 700 tisíc korun. Desítky dětí z Bohumína tady teď tráví léto na táborech, které pro ně pořádá městský Dům dětí a mládeže Fontána, který má základnu pod svou správou. A ani ten nepřišel zkrátka, jeho sídlo v centru Bohumína za parkem Petra Bezruče má už měsíc novou fasádu za 1,2 miliónu korun.

Radnice myslela i na mateřinky, které už v předstihu před letními prázdninami dostaly do zahrad nové atrakce za 700 tisíc korun. Děti tak mohly začít dovádět na lanových drahách, prolézačkách nebo houpadlech ještě před začátkem léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám