Hlavní obsah

Bohnickému hřbitovu choromyslných se říká nejtajemnější místo Česka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety to tu vypadalo jako na smetišti, lidé sem natahali 35 tun odpadu. Na pietní místo na ostrohu nad Vltavou, kde byl roku 1909 zřízen hřbitov pro pacienty bohnické psychiatrické léčebny. V době vzniku byl ústav téměř mimo civilizaci, na zapadlé periferii sjednocující se metropole.

Foto: Vratislav Konečný

Jediný zachovaný pomník

Článek

Ze starých Bohnic je to hezká procházka, od barokního statku, kolem kostela a poté dlouhá cesta se zahrádkářskou kolonií po levé ruce. Vpravo je přes pole výhled na obce za Prahou. 

Vše pohltil břečťan

Za branou z bílých cihel se rozprostírá břečťanem potažený pozemek. dva a půl hektarů půdy, v níž leží ostatky  přes 4 tisícovky mrtvých. Donedávna byl areál zavřený, kdo se chtěl dostat dovnitř, musel přes plot, o to byla výprava tajemnější a pro mnohé romantičtější.

Říká se, že tu je místo protkané jak kladnou, tak zápornou energií. Zřejmě jak na koho ten transformátor působí. Na většinu asi naprosto nulově, ale hřbitov nehřbitov svůj nádech tajemna dozajista má. 

Mezi vzrostlými stromy a křovinami se plazí smaragdově temný koberec břečťanu jako obrovská přílivová vlna. Původně zde pohřbívali novorozence z blázince, později přibyli zemřelí pacienti. Číslo 4330, které je známé, dává tušit velkou úmrtnost mezi „blázny“, někteří spáchali sebevraždu. Pohřbívali sem i zaměstnance ústavu.

Z rovů nezbylo nic, pár náhrobků, poničených, ukazuje na místo posledního odpočinku. Tři tisíce nebožtíků přibylo v průběhu Velké války. K nim přináleží i 48 italských uprchlíků z Tridentu, evakuovaných do monarchie.

Kaple vznikla na popud Mussoliniho

Nejtajuplnější jsou rozvaliny kaple, postavené roku 1932 z iniciativy Benita Mussoliniho.

Na zdi byla mramorová deska a schrána s půdou od Tridentu. Vše zmizelo, vandalové to poničili, s pohřby se přestalo v 50. letech, poté přešla správa v roce 1963 na Pohřební službu hl. města Praha.

Satanistické orgie? 

Na některých náhrobcích prý byla i data úmrtí 70. let minulého století. Že by tajné pohřby?

V 80. letech se stal dějištěm různých satanistických setkání, ta brzy infiltrovala StB, a účastníky rozprášila. Hřbitov nebyl Pražanům moc znám, zamířil sem málokdo.

Zkáza přišla po revoluci

To se změnilo po roce 1989, kdy se sem vrhli různí drancovači hrobů, v touze nalézt něco cenného, a zloději kovů, kteří ukradli, co se dalo.

Nyní je areál v majetku osmé městské části, dobrovolníci odstranili tuny odpadků a jejich snahou je aby ze zanedbaného „tajemného“ místa byl opět důstojný areál posledního odpočinku.

Hrob atentátníka Principa?

Prý tu má hrob i Gavrilo Princip, který vraždou následníka trůnu Ferdinanda d´Este v Sarajevu uvrhl svět do první světové války.

Dokonce se spekuluje i o hrobu vraha Otýlie Vranské, neobjasněném případu z první republiky, který přinesl dohadů jako tajemné vraždy Jacka Rozparovače v Londýně. 

Zahrada přátel nejvěrnějších 

Naproti ústavnímu hřbitovu se nachází hodně zanedbaný hřbitov zvířat. Založen byl jako Zahrada přátel nejvěrnějších v roce 1998, ale již v roce 2006 byl uzavřen, vyčerpala se jeho kapacita. Byly tu i nevyřešené pozemkové problémy.

Leží tu asi 2000 zvířat, včetně hromadného hrobu laboratorních pokusných. 

Reklama

Výběr článků

Načítám