Hlavní obsah

Bochnerův palác slaví 150 let

Novinky, Jiří Smutný

Neorenesanční Bochnerův palác je nejhodnotnější stavbou někdejšího továrního komplexu Vlněna v Brně. Dostavěn byl v roce 1867 podle návrhu rakouského stavitele a kameníka Josefa Arnolda (1824 - 1887) a sloužil jako správní budova.

Foto: Jiří Smutný

Na střeše paláce je neonová reklama

Článek

Památkáři chtěli původně zachovat nejen palác, ale celý areál a prohlásit ho za národní kulturní památku. Ministerstvo však žádost zamítlo a naopak odsouhlasilo celkovou demolici. Majitel areálu, developerská společnost CTP Invest, naštěstí Bochnerův palác nezbourala.

Palác stojí v místech, kde již na počátku 19. století vznikala z někdejší textilní manufaktury továrna. Jeho pojmenování je poněkud nepřesné, neboť objekt vlastnili dva Bochnerové. Takže spíš by se měl jmenovat Palác Bochnerů.

První byl Theodor Franz Bochner (1829 - 1884), druhý Edmund Franz Martin Bochner (1832 - 1903). Oba měli šlechtický přídomek von Stražisko a žili na zámku Stražisko na Prostějovsku.

Dalšími majiteli paláce i celého areálu byli brněnští továrníci židovského původu Alfred Stiassny, Ernst Stiassny a Paul Neumark. Pokračovali v rozvoji továrny až do roku 1939, kdy jim Němci celý areál zabavili jakožto židovský majetek.

V roce 1941 celý objekt koupil německý továrník Julius Kunert. Po válce došlo ke znárodnění a vzniku národního podniku Vlněna. Ta vydržela až do roku 1997, kdy výroba skončila, a objekt začal chátrat.

Současný majitel areálu hodlá Bochnerův palác zrekonstruovat. V přízemí má vzniknou restaurace a v horních patrech kanceláře. Jeho prioritou je ale stavět nové objekty, ne opravovat staré. V areálu vyroste během 10 až 12 let kancelářský komplex, obchody, garáže i bytové domy za 2 miliardy korun. Takže to ještě chvíli potrvá, než se historický palác dočká opravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám