Hlavní obsah

Bobová dráha, křižácké hrady a město holí v údolí Gauja, lotyšském Švýcarsku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V převážně plochém Lotyšsku se nachází nádherný kaňon řeky Gauji, údolí je hluboké až 85 metrů. Oblast se nachází v Livonsku, které bylo od 13. století územím řádových rytířů. Budovali hrady a pevnosti po celém Pobaltí, několik je i mezi městy Sigulda a Valmeira.

Foto: Vratislav Konečný

Park holí v Siguldě

Článek

Oblasti se také říká Livonské či Lotyšské Švýcarsko.

Kouzelný kaňon řeky Gauja

Od Rigy jsme jeli k severovýchodu krajinou, kde není téměř žádné převýšení. Zhruba po hodině jízdy, vzdálenost je 57 kilometrů, jsme zastavili na okraji Siguldy, která je nyní známým sportovním a rekreačním centrem.

U silnice stojí bobová dráha, kde trénuje nejen lotyšská reprezentace, ale jezdí sem i sportovci z Ruska. Turisté se mohou svézt na čtyřsedadlovém kolečkovém bobu, který řídí profesionální závodník. Pokud absolvujete, budete mít ještě dlouho přebytek adrenalinu.

V bobech byli minulý rok na světovém poháru úspěšní i naši reprezentanti. Osádka dvojbobu ve složení Dominik Dvořák – Jakub Nosek si dojela pro šestou příčku. Jezdí se i sáňkařské poháry.

Skvostné vyhlídky nejen na hrady

Od lanovky přes údolí je nádherná vyhlídka, v dáli je vidět vysoká věž obnoveného turaidského hradu, postaveného jako většina velkých staveb z červených cihel. Celé údolí je národním parkem. Nachází se tu i největší pobaltská jeskyně, Gutmanova. Je to na naše poměry menší díra v pískovci, hrubě zrytém jmény hlupců.

Přes údolí vedou lanovky dvě, jednu využívají pro bungeejumping.

Další z hradů je siguldský, bývalá pevnost livonského řádu postavená ve 13. století. Za hradem se každoročně odehrává letní Operní festival, trvá od konce července do konce srpna.

Památky Lotyši pečlivě opravují, dalším hradem je Krimulda.

Výhledovým kopcem je Carova vyhlídka, kde báťuška Alexej II. rád pobýval. Prý tu zasadil s carevnou lípy, stromy jsou chráněné, jsou i místem procházek. Další vyhlídkou je ruské kolo, z něhož jsou Turaida i Krimulda vidět.

Špacírkové město

Sigulda se také nazývá městem holí, procházkové hole, špacírky,  s několika barevnými pruhy se tu vyrábějí a jsou výborným suvenýrem, i když z Pobaltí se vozí převážně jantar.

Muzea v přírodě 

U turaidského hradu se nachází v pečlivě udržovaném parku skanzen. Určitě stojí za návštěvu, část stavení je funkční.

Dalším skanzenem je několik desítek Lotyšského etnografického muzea v přírodě (Latvijas Etnografiskais brivdabas muzejs) na kraji Rigy. Založili ho v roce 1924, je značně rozlehlé, pořádá se tu mnoho oslav svátků a různých akcí. Je rozdělen podle historických a etnografických celků, uvidíte i tři nádherné větrné mlýny.

Reklama

Výběr článků

Načítám