Hlavní obsah

Blučinské „báby“ dnes pořádají hody

Novinky, Jiří Smutný

V sobotu 4. června se v Blučině konají tradiční babské hody, pořádané s nemnoha kratšími přetržkami místními stárkami již několik desítek let. Ženy a dívky se převléknou do krojů a zpívají a tančí po celé obci.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Obvyklý krojovaný průvod obcí vyšel od Lidového domu za doprovodu domácí dechové hudby Blučiňáci. Před obecním úřadem stárky vyzpívaly starostu Josefa Srnce, což ani nebylo nutné, neboť stál ve dveřích ještě před jejich příchodem.

Hlavní stárka požádala starostu o hodové právo. Ten byl z tolika půvabných dam tak zmaten, že zapomněl na to hlavní - vařečku. Pro dřevěný symbol hodového práva se ale rychle vrátil a vše bylo zachráněno. Hodové právo udělil, hody povolil a za odměnu měl právo na první tanec s hlavní stárkou, čehož samozřejmě využil.

„My jsme správné báby, my tančíme rády,“ zazpívaly blučinské ženy starostovi a na důkaz, že to tak skutečně je, to hned před obecním úřadem předvedly.

Večerní hodová taneční zábava začíná ve 20.00 hodin. Zahrají Blučiňáci a vstupné činí 80 korun, což je ve srovnání s minulým ročníkem překvapivě o 10 korun méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám