Hlavní obsah

Blížící se jaro našlo zpodobnění na obrazech Karla Kindla

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí uvádí výstavu maleb nazvanou Krajiny Karla Kindla, která návštěvníky provází sérií obrazů převážně podorlické krajiny.

Foto: Stanislava Dvořáková

Rozkvetlá třešeň je ukázkou kouzelné krásy jara zachycené na obraze Karla Kindla.

Článek

Bílá barva sněhu byla nahrazena bílou barvou květů. Na zahrádkách ve městě se objevily sněženky a bledule, v parcích zlaté úbory jehněd, na jívách něžné kočičky. To vše je neodbytným pozváním na procházky v probouzející se jarní přírodě.

Tak dnes jako kdysi řada nadšenců neodolala této výzvě. Dříve, zhruba před devadesáti lety, poutávala pozornost postava muže s malířským podstavcem v podpaždí, procházejícího městem, aby v nejbližším okolí zachycoval obrazem krásy přírody. Často ho doprovázeli jeho dva malí synové Jirka a Karel, kteří mu pomáhali nést malířské rekvizity, a houf zvídavých dětí, jež s oblibou přihlížely jeho malování.

Taková je vzpomínka na malíře Karla Kindla, kdy k jeho představě patří malířský štětec jako neodmyslitelná součást osobnosti, jehož dotykem se příroda měnila v dokonalou fotografii. Za svůj život vytvořil na tisíc prací, z nichž mnohé zdobí ústecké domácnosti.

Kurátorka výtvarného umění, Petra Zeidlerová, při prohlídce sbírek muzea objevila několik jeho obrazů a kreseb a spolu se zapůjčenými obrazy soukromých majitelů vytvořila neopakovatelný celek děl, které nebyly dosud veřejně vystaveny. Návštěvníci se mohou také seznámit se skicami, na základě kterých obrazy vznikaly.

Instalovaná výstava je navíc připomínkou 110. výročí od narození malíře dne 14. června 1906 a uplynulých 35 let od úmrtí dne 1. června 1981.

Karel Kindl po vzoru svého otce se vyučil lakýrníkem a malířem písma. Po získání tovaryšského listu v roce 1923 pracoval v otcově živnosti do roku 1948. Poté měl vlastní živnost, kterou musel v roce 1953 uzavřít. Následně pracovat v různých pozicích, např. jako obalář v Jednotě, učitel aranžování na ZŠ v Chocni a výtvarník propagace v bavlnářském závodě Perla.

Ve volném čase se věnoval turistice, fotografoval, sbíral známky a hrál ochotnické divadlo. V Klubu českých turistů byl členem výboru pro stavbu turistické chaty na Andrlově chlumu a pro ústecký divadelní spolek Vicena vyráběl s otcem kulisy. Celkově jako jevištní mistr působil 45 let. S oblibou se zapojoval i jako herec v menších rolích, kdy dle divadelní kroniky vytvořil na 50 různých postav.

Největším jeho koníčkem však bylo malování. Nejpohodovější idylou pro něj znamenal pobyt v přírodě, kdy mu žena Hedvika předčítala z knih a on se štětcem vytvářel na plátně obraz krajiny. Tímto způsobem vznikaly obrazy z okolí města, Pastvinské přehrady, ale i při turistických zájezdech do Vysokých Tater. 

Tato zajímavá vzpomínková výstava je pro návštěvníky zpřístupněna do 17. dubna s otevírací dobou v úterý až pátek od 9.00 do 17.00 hodin s polední přestávkou od 11.30 do 12.30 hodin a v sobotu, neděli a ve svátek od 13.30 do 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám