Hlavní obsah

Blíží se svátek žiraf

Novinky, Jiří Smutný

21. června budou mít žirafy na celém světě svátek. Nemá dlouhou tradici. Poprvé se slavil v roce 2014 z iniciativy Nadace pro ochranu žiraf (Giraffe Conservation Foundation) a oslavuje zvířata s nejdelším krkem v nejdelší den v roce. Jeho cílem je upozornit na klesající počty žiraf ve volné přírodě.

Foto: Jiří Smutný

V Zoo Bno bylo žiraf vždy celé stádo

Článek

Žiraf je na světě stále méně. Za posledních 15 let jejich počet klesl přibližně na polovinu. Dnes jich ve volné přírodě žije méně než 80 000. Bídně je na tom zejména žirafa Rothschildova s počtem menším než 1100 jedinců. Žiraf západoafrických je dokonce méně než 300.

Někdo svátku říká Mezinárodní den žiraf, někdo Světový den žiraf. I pokud u první verze pomineme možnou záměnu s Mezinárodním dnem žen, který je ve zkratce rovněž MDŽ, bude asi vhodnější druhá možnost. V originále totiž název svátku zní: World Giraffe Day.

V brněnské zoologické zahradě se bude SDŽ slavit v Africké vesnici, z níž je výhled na celý žirafí areál. Pro návštěvníky je připraveno speciální komentované krmení žiraf, soutěžní stezka s překvapením pro tři výherce a rovněž nabídka ugandských výrobků od neziskové organizace Bwindi Orphans.

V úterý 21. června bude v Zoo Brno otevřeno jako obvykle od 9.00 do 18.00 hodin (poslední vstup v 17.00 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám