Hlavní obsah

Blíží se rozsáhlá dopravní uzavírka Slovanské ulice a Mikulášského náměstí v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Oprava tramvajové trati na Mikulášském náměstí a Slovanské ulici v Plzni a oprava vodohospodářské infrastruktury, to budou důvody úplné uzavírky pro veškerou automobilovou dopravu v termínu od 1. do 31. srpna. Ve dnech od 13. do 22. srpna dojde i k výluce tramvajového provozu.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň čeká uzavírka pro veškerou automobilovou dopravu v termínu od 1. do 31. srpna.

Článek

„Každá i sebekratší oprava tramvajové tratě má velký vliv na celou MHD v Plzni. Z toho důvodu bylo pro rekonstrukci tramvajového kolejiště v Mikulášské ulici zvoleno období prázdnin, kdy není MHD využívána pro cesty do škol. Kromě toho v období prázdnin nejezdí po Mikulášské ulici ani školní autobusy příměstské linkové dopravy z jižního Plzeňska, které mají zastávku na Mikulášském náměstí,” vysvětlil Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Oficiální objízdná trasa pro individuální automobilovou dopravu bude Částkovou a Lobezskou ulicí na ulici U Prazdroje. Místní obsluha okolí stavby bude řešena podle jednotlivých etap stavby, v Plzenecké ulici bude pro zajištění průjezdu vyblokováno parkování.

Velká zkouška čeká i dopravní podnik. „Výluka odřízne tramvajovou vozovnu od zbytku Plzně, vozy tak budeme muset odstavovat na konečných, kde bude prováděna i základní údržba, jako je například úklid,” popsal dopady uzavírky Michal Kraus, předseda představenstva PMDP, a. s.

Výluka zasáhne především tramvajový provoz na linkách číslo 1 a 2, ale dotkne se také trolejbusové linky číslo 12. Noční autobusová doprava bude operativně odkláněna v závislosti na jednotlivých etapách výstavby.

Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel PMDP, a. s., doplnil: „Po dobu výluky provozu tramvají, tedy od 13. do 22. srpna, bude jezdit linka náhradní autobusové dopravy, která obslouží obě tratě na Slovany a Světovar jednosměrným objezdem. Výluka bude náročná nejen pro nás, ale především pro naše cestující.”

Náhradní autobusová doprava pojede z náměstí Republiky, kde bude probíhat vzájemný přestup mezi tramvajovými linkami číslo 1 a 2 od Bolevce a Skvrňan a autobusy náhradní dopravy číslo 1/2A. Následně pojede po trase zastávek - Náměstí Republiky – Františkánská – Goethova – Prokopova – U Trati – Koterovská – Plzenecká – Slovanská – Slovanská alej – Koterovská – Sirková – U Zvonu – Náměstí Republiky. Zastávky Anglické nábřeží a Hlavní nádraží nebudou ve směru na Slovany a Světovar obsluhovány.

Přestup z trolejbusových linek na autobusy náhradní dopravy směrem na Slovany a Světovar je doporučen u Mrakodrapu – autobusy budou odjíždět ze zastávky Prokopova. Pro cestující z vlakového nádraží bude zřízena obousměrná zastávka v Koterovské ulici poblíž křižovatky s Železniční ulicí a vyústění podchodu pod nádražím.

V závěru srpna, kdy budou ještě probíhat práce na tramvajové trati linky číslo 1 ve směru do centra, bude tato linka vedena na Slovany jednosměrným objezdem po trase Mikulášské náměstí - Slovanská – Slovanská alej – Koterovská – Sladkovského – Mikulášské náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám