Hlavní obsah

Blíží se 23. ročník Casanovských slavností na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Divadlo na nádvoří zámku Duchcov, hudební festival v zámecké zahradě, historický šerm, jarmark dobových řemesel, ohňostroj a světelnou show - to vše a ještě mnohem víc připravuje pořadatel tradičních duchcovských slavností Kulturní centrum Duchcov se svými partnery.

Foto: Tomáš Znojemský

Casanovské slavnosti tradičně potěší malé i velké

Článek

Je tu červen a s ním tradiční slavnosti připomínající příjezd a pobyt Giacoma Casanovy na duchcovském zámku. Casanovské slavnosti, které se letos konají v pátek a sobotu 9. a 10. června, jsou co do počtu návštěvníků a vystupujících umělců největší akcí pořádanou během roku ve zdejším zámeckém areálu. Můžete se těšit na řadu atrakcí, které pro vás budou připraveny na obou zámeckých nádvořích, v zámecké a Knížecí zahradě, či v interiérech zámku.

Po celou dobu slavností se na zámku budou konat prohlídky zámecké expozice. Zámek nabízí tři prohlídkové trasy, na kterých se dozvíte mnoho zajímavostí o mecenášských a sběratelských aktivitách původních majitelů z rodu Valdštejnů, o historkách ze života Giacoma Casanovy nejen na duchcovském zámku, nebo o okolnostech transferu monumentální Reinerovy fresky, sejmuté z kupole barokního kostela zbořeného valdštejnského špitálu a osazené do moderního pavilonu v zámeckém parku. Třetí prohlídkovou trasu je možné absolvovat pouze na předchozí objednání.

Novinkou od loňského roku je prohlídkový okruh s nově instalovanou expozicí Okouzleni antikou. Jedná se o společný výstavní projekt správy zámku a Ústavu pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v prostorách na přízemí jižního zámeckého křídla. Sbírka odlitků působivých antických soch a dalších artefaktů návštěvníky zavede za poznáním antické kultury starověku a poodhalí souvislosti světa antiky a barokního zámku.

V Galerii Giacomo se letos lze těšit na výjimečnou výstavu cínových vojáčků pod názvem Cínový vojáček na pochodu! Výstavu v zámecké galerii připravuje správa zámku ve spolupráci se soukromým sběratelem, majitelem jedné z největších sbírek cínových vojáčků v českých zemích. Navštívit ji můžete již v pátek 9. června od 10 hodin v den zahájení Casanovských slavností.

Hodinu před čtvrtečním koncertem tria operních pěvkyň Opera Divas, který bude předcházet letošnímu ročníku Casanovských slavností, tj. 8. června od 18 do 19 hodin, si budete moci prohlédnout videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina netradičním způsobem přibližující proměny zámeckého areálu v Duchcově a momenty z historie krajiny. Občané města Duchcova budou mít na toto promítání vstup zdarma.

Od pátku 17 hodin do soboty 23:45 hodin můžete navštívit v Knížecí zahradě malebnou výstavu Krása bonsají, kterou připravuje Bonsai klub Libochovice se správou zámku a Kulturním centrem Duchcov. Zajímáte se o bonsaje? Výstavou vás v případě zájmu provedou členové Bonsai klubu.

Další informace o programové nabídce Casanovských slavností na zámku Duchcov

Reklama

Výběr článků

Načítám