Hlavní obsah

Blesková bouřka zatopila několik ulic v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 16. června se Pardubickým krajem přehnala bouřka, která částečně zasáhla i město Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Náhlý příval vody zatopil část dolního města.

Článek

Odpoledne kolem 17. hodiny téměř z modrého nebe spadlo pár velkých kapek, jež se vzápětí změnily ve vodní clonu, pro kterou nebylo nic vidět ani slyšet. Štěstím bylo, že vše mělo trvání asi 5 minut, než se opět objevilo slunce. Nad severní části města však trvala tmavomodrá obloha, svědčící o vzdalujících se černých mracích velké bouřky.

Náhlý příval vody kanalizace dolního města nestačila pojmout, takže hlavní silnice 1/14 a přilehlé ulice byly zaplaveny. Snížená viditelnost zastavila dopravu. Naštěsí rychlý zásah hasičů odkrytím kanalizačních vpustí brzy silnici částečně zprůjezdnil a tak se podařilo odjet i osobním automobilům. Díky zmíněnému zásahu i níže položené sklepy přilehlých budov byly zaplaveny jen částečně.

Horší situace byla v šest kilometrů vzdáleném Orlickém Podhůří. Zde blesk zapálil chovnu prasat i přesto, že byl objekt chráněn hromosvodem. Došlo k zahoření slámy v jednom kopci pro odchov prasat o velikosti 8 krát 8 metrů. U požáru zasahovaly čtyři hasičské jednotky od 18.05 do 19 hodin, kdy byl požár zcela zlikvidován. I když byla provedena částečná evakuace zvířat, čtyři selata uhynula. Škoda byla přeběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Okamžitým zásahem se podařilo zachránit majetek za 4 miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám