Hlavní obsah

Biskupskou kupu navštíví císař František Josef I. Oslaví tak 120 let rozhledny

Novinky, Bára Haušková
Aktualizováno

Rozhledna na Biskupské kupě u Zlatých Hor slaví v letošním roce 120 let od svého vzniku. K jubileu získala nový vzhled i vnitřní obnovu. Nyní probíhají ještě venkovní úpravy, které završí 4. srpna slavnostním otevřením za přítomnosti císaře Františka I., kdy bude odhalen i jeho portrét.

Foto: archiv MKZ Zlaté Hory

Zrekonstruovanou rozhlednu už navštívily stovky lidí.

Článek

Rozhledna na Biskupské kupě v nadmořské výšce 890 metrů byla od října loňského roku uzavřená. Probíhala zde rekonstrukce vnitřního dřevěného schodiště, nosných sloupů, oprava podlah a nová fasáda, kterou nad vstupem do rozhledny zdobí obnovený název věže Kaiser Franz Josef Warte.

„Od otevření 8. června navštívilo rozhlednu přes 800 dospělých návštěvníků a 350 dětí. Máme velmi pěkné ohlasy na rekonstrukci. Ještě probíhají venkovní úpravy, což není pro turisty zcela příjemné, ale 4. srpna už bude vše hotové,“ informovala vedoucí Městských kulturních zařízení Zlatých Hor Blanka Čarnogurská s tím, že na slavnostním otevření nebude chybět ani František Josef I.

„Návštěvníky bude vítat kostýmovaný panovník. Turisté se dočkají nových dřevěných laviček u věže a také nových informačních tabulí. Navíc bude odhalen i portrét panovníka, na jehož počest rozhledna vznikla,“ dodala Čarnogurská.

Biskupská kupa byla postavena jako první kamenná rozhledna v Jeseníkách v roce 1898 k příležitosti padesáti let vlády císaře Františka Josefa původně jako dřevěná pyramida. Kamennou podobu získala o pár let později, kdy se tehdejší sudetský turistický spolek zasloužil o výstavbu 19metrové kamenné věže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám