Hlavní obsah

Biopotraviny z regionu a ekologické zemědělství ve Středočeském kraji v Poděbradech zaujaly

Novinky, Sylva Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma biopotravin z regionu zajímá nejen mladé lidi. Potvrdil to úterní seminář, který uspořádal Bioinstitut v aule hotelové školy v Poděbradech. Dozvědět se, jak vypadá stav ekologického zemědělství ve Středočeském kraji, a ochutnat místní biopotraviny přišlo téměř sedm desítek účastníků.

Foto: Sylva Horáková

Aula hotelové školy plná zájemců o problematiku.

Článek

„Velmi nás těší zájem mladé generace o daná témata. Přišli jak studenti hotelové školy, tak budoucí zemědělci, ale i gymnazisté,“ potvrdila Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu, v rámci něhož se seminář konal. Právě ona celou vzdělávací akci v úterý zahájila představením základních statistických dat.

Ve Středočeském kraji existuje 270 ekofarem, které hospodaří na cca 17,5 tis. hektarech. Přestože má Středočeský kraj nejnižší podíl půdy v ekologickém zemědělství z celkové zemědělské půdy v kraji, nezahrneme-li Prahu, a pouze pětiprocentní podíl ekofarem na jejich celkovém počtu v kraji, v regionu se výrobcům biopotravin daří. Je zde registrováno 64 výrobců biopotravin.

Existují zde jak malé rodinné výrobny, tak významné podniky, které zásobují biopotravinami celou republiku. Mezi ně patří i místní Polabské mlékárny, jejichž řadu výrobků v biokvalitě znají děti z celé České republiky. Ne vždy však jejich rodiče ví, že právě tyto produkty jsou vyrobeny pouze z českého biomléka z 12 farem. Právě biomléko, včetně srovnání bio a konvenčních mléčných chovů, byla témata pro Romana Rozsypala, poradce pro ekologické zemědělství.  

Propojení teorie a praxe

Jak vypadá věda v praxi, neboli každodenní život sedláka a faremního zpracovatele, který chová dojný skot a mléko sám zpracovává, plné aule přiblížil Antonín Šmakal z farmy BioVavřinec z Okrouhlice. Posluchače zaujala Lubomíra Chlumská ze společnosti Country Life z Nenačovic o tom, co nabízí a s jakými problémy se potýká jedna z deseti biopekáren v České republice. Zajímavý příběh prvního biodynamického vinařství u nás, které obnovilo vinice v Kutné Hoře, vyprávěl jeho majitel Lukáš Rudolfský.

Zapojení spotřebitelů

Zájem lidí o produkty přímo z farem stoupá. O tom, jak mohou sami spotřebitelé pomoci „svým“ sedlákům vybudovat výrobnu biopotravin, hovořil Stanislav Svatoň z Ekostatku Vlkaneč. Principy komunitou podporovaného zemědělství jako možnost odbytu a distribuce biopotravin vysvětlila Šárka Krčílková ze spolku CooLAND. Zajímavý pohled na školní jídelny přišel ze Základní školy Ing. M. Plesingera-Božinova z Neratovic, která je zapojena do projektu Skutečně zdravá škola.

„Bio“ není nálepka

Důležitým informačním vstupem bylo i vystoupení Milana Berky z kontrolní organizace KEZ, o.p.s, který vysvětlil, jak se bioprodukty certifikují, jak a kdy se ekologičtí zemědělci, bioproducenti a distributoři kontrolují. Účastníci si ze semináře odnesli i praktické rady týkající se zajímavých webových stránek, ke kterým patří např. Registr ekologických podnikatelů Ministerstva zemědělství ČR či adresář PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Reklama

Výběr článků

Načítám