Hlavní obsah

Bílovecký dům dětí a mládeže hlásí rekordní počet dětí na příměstských táborech

Novinky, Lenka Hatlapatková

Přes 250 dětí z Bílovce a okolí přihlásili rodiče na letošní letní příměstské tábory zdejšího domu dětí a mládeže. „V loňském roce jsme měli i s jarním táborem celkem 240 dětí, letos máme více než 250 dětí jen na letních táborech, což je rekord,“ hlásí Tamara Knoppová, ředitelka DDM Bílovec.

Foto: Jiří Velký
Článek

Změna je i v počtu dětí. Zatímco loni bylo na jednom turnusu zhruba 23 účastníků, letos jich je takřka v každém 35 a k tomu na každý týden minimálně sedm náhradníků.

Na tyto prázdniny v Bílovci připravili šest příměstských, jeden pobytový a jeden výjezdní tábor, celkem tedy osm táborových týdnů plných her a sportování. Nyní běží sedmý tábor s podtitulem po stopách Odřivouse, prostřednictvím něhož se malí badatelé dozvědí velmi mnoho zajímavostí o Bílovci a okolí, navštíví místní muzeum, kostelní věž, prohlédnou si zámek, budou lovit znaky Odřivouse přímo na náměstí, zahrají si divadlo na téma bíloveckých pověstí, vyrazí pěšky na výlet do Nového Světa ve Slatině a čeká je také odlehčení ve formě návštěvy kopřivnického lanového centra. To vše prolne spousta her a sportovních aktivit na zahradě DDM, která je velmi dobře vybavena pro skotačení dětí.

„Díky dotaci ve výši zhruba 800 tisíc korun z MAS Regionu Poodří – Operační program Zaměstnanost jsme nejen snížili cenu příměstských táborů z 1200 Kč na 900 Kč, ale podařilo se nám zakoupit i nejrůznější pomůcky, od florbalových branek, bazénů a nejrůznějších venkovních her, přes party stany, termosky na pití až po mikroskopy, dataprojektor nebo kostru člověka. Většinu těchto pomůcek využijeme celoročně,“ pokračuje ředitelka domu dětí a mládeže s tím, že získaná dotace, která je na tři roky, pokrývá i 100procentní náklady na mzdy čtyř až pěti instruktorů a oddílových vedoucích na každý turnus.

Bílovecké děti se tak mohly během prázdnin stát superhrdiny, prožít muzikálové léto, vyrazit do pravěku, do vesmíru nebo si užít barevnou fantazii na estetickém táboře. Vedoucí pro ně připravili nejen zajímavé hry a soutěže, ale i tematické výlety. Kromě toho jsou po celé léto na zahradě bíloveckého domu dětí velké nafukovací atrakce, jejichž zapůjčení uhradili spokojení rodiče a místní podnikatelé.

Do táborového dění se aktivně zapojili i místní dobrovolní hasiči, kteří sem každý týden přijíždějí se svým hasičským autem a během chvilky vytvoří dětem na zahradě spoustu pěny, v níž mrňouskové skotačí. „Jsme neskutečně vděčni za to, že toto vše můžeme dětem nabídnout. A už nyní přemýšlíme, jak jim příští rok prázdninové dny ještě více zpříjemnit. Zvažujeme například jeden prodloužený den s táborákem a další aktivity, ale to až příští rok,“ dodala Tamara Knoppová.

A fakt, že aktivity místních dětí podporují nejrůznější organizace ve městě, kvituje i starostka Renata Mikolašová: „Vždy mě těší, když se lidé nebo organizace na území našeho města spojí pro dobrou věc. A toto je jen důkaz, že se dají dělat nádherné akce, ať již díky neúnavné aktivitě vedení domu dětí a mládeže, rodičům a obyvatelům Bílovce nebo třeba zámeckému kastelánovi, vedení muzea nebo dobrovolným hasičům a dalším.“

Kolotoč příměstských táborů ukončí v pátek 30. srpna celodenní akce bíloveckého domu dětí a mládeže s názvem Prázdninový karneval. Loučení s prázdninami tak nebude vůbec smutné.

Reklama

Výběr článků

Načítám