Hlavní obsah

Bílovec odstartoval letošní sérii investičních akcí

Novinky, Lenka Hatlapatková

Rekonstrukce ulice Boženy Němcové, která vede k objektu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, odstartovala v Bílovci sérii letošních investičních akcí, jejichž celková hodnota i s dotacemi činí zhruba 95 miliónů korun.

Foto: Jiří Velký

První etapa rekonstrukce ulice Boženy Němcové v Bílovci.

Článek

„V březnu jsme zahájili druhou etapu rekonstrukce této ulice v hodnotě zhruba sedm miliónů korun, v květnu na ni naváže rekonstrukce ulic Jeremenkovy, Puškinovy a Svatopluka Čecha," informoval starosta města Pavel Mrva.

Nové chodníky v hodnotě 800 tisíc korun přibudou také v lokalitě Střelnice. „Už v letních měsících budou moci občané relaxovat ve zrekonstruovaném odpočinkovém areálu," řekl starosta a dodal, že během posledních pěti let byl tento městský park komplexně zrenovován v nákladech zhruba 3 milióny korun – má nové veřejné osvětlení, byla opravena komunikace a zrekonstruována lávka přes říčku Bílovku, přibyla parková výsadba i odpočinkové prvky na dětském hřišti.

Změn se dočkají také obě městská kina. V kině Radost  bude zrekonstruováno sociální zařízení a provedeny další práce v hodnotě zhruba 600 tisíc korun. Letní kino čeká rekonstrukce jeviště a promítacího plátna.

„V dubnu podáme žádost na Fond podpory české kinematografie o dotaci na digitalizaci letního kina a nové vybavení hlediště kamenného kina," uvedl starosta města s tím, že díky tomu by bylo možné v kině s padesátiletou historií už letos promítat všechny filmy bez technického omezení.

V dubnu bude ukončena modernizace a přístavba domova pro seniory. Akce v celkové hodnotě 32 miliónů korun je z 90 procent spolufinancována z Programu švýcarsko-české spolupráce.

„Jsem rád, že se nám podařilo zvládnout ohrožení dokončení stavby koncem minulého roku, kdy se firma, která celou modernizaci zajišťovala, začala potýkat s finančními problémy a bylo zřejmé, že akci není schopna dokončit. Stavbu v prosinci 2016 převzalo město a postupovalo tak, aby rekonstrukce byla dokončena v termínu, tedy do konce dubna," vysvětlil Pavel Mrva.

Mezi nejvýznamnější investiční akce bude bezesporu patřit zahájení revitalizace autobusového nádraží v hodnotě zhruba 42 miliónů korun, z toho 36 miliónů tvoří dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. „Jedná se o třetí největší jednorázovou investiční akci v historii města," říká starosta a dodává, že nyní se připravuje výběrové řízení na dodavatele. Stavební práce by měly být zahájeny v září a ukončeny v polovině příštího roku.

V rámci rekonstrukce autobusového nádraží, které bylo vybudováno před dvaapadesáti lety a už neodpovídá standardům cestování veřejnou dopravou, vzniknou kromě jiného nová parkovací místa nejen pro osobní automobily, ale také pro jízdní kola, včetně dobíjecí stanice pro elektromobily.

„Na novém nádraží si cestující budou moci zkrátit čas čtením knih z knihobudky zřízené z nynější telefonní budky nebo budou moci využít USB dobíjení, bezdrátové dobíjení či wifi z inteligentní lavičky. Nové autobusové nádraží bude svými službami odpovídat komfortu cestování ve 21. století," uzavírá Pavel Mrva.

Reklama

Výběr článků

Načítám