Hlavní obsah

Bílokarpatskými slavnostmi ožije Uherský Brod

Novinky, Elen Sladká

Od pátku 10. do neděle 12. června bude v podhůří Bílých Karpat probíhat pátý ročník Bílokarpatských slavností, jejichž hlavní myšlenkou je znovu vyzvednout Uherský Brod jako přirozené centrum obcí z obou stran Bílých Karpat. Návštěvníky čeká nabídka programů pro všechny generace a rozsáhlá paleta žánrů.

Foto: Elen Sladká

Bílokarpatské slavnosti 2016 v Uherském Brodě

Článek

Bílokarpatské slavnosti budou tvořeny třemi samostatnými programovými bloky. V pátek 10. června to bude Bílokarpatská noc, v sobotu 11. června tradiční Brodský jarmark a Dny Naardenu a v neděli se představí v komponovaném pořadu nazvaném U nás doma obce a regiony Uherskobrodska. 

Páteční Bílokarpatská noc bude opět patřit především milovníkům rocku a popu. Jako překvapení vystoupí hosté z Nizozemska. Na pódiu se představí domácí rocková kapela NIGHTRAIN, poprocková kapela LIKE-IT a mladá pěvecká hvězda SEBASTIAN. Program zakončí vystoupení kapely UDG. Průvodcem večera bude Ondřej Albrecht.

Sobotní akce budou probíhat na Masarykově náměstí a v prostoru za muzeem. Náměstí ožije už dopoledne jarmarkem lidových výrobků, k poslechu bude vyhrávat Orchestr S. Sládka. V odpoledním kulturním programu, se postupně vystřídají Vlasta Horváth s kapelou, dámské trio Pragtet, které má ve svém repertoáru písně Karla Hašlera, hity Jaroslava Ježka, Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého apod., dětský folklorní soubor Holúbek a taneční skupina Aires del Sur s ukázkami flamenca.

S vlastním programem přijedou hosté z nizozemského města Naardenu. Tradičně vystoupí skupina Wallenkraaiers (Vrány z pevnosti) a hudební seskupení Schlagwerkgroep. Těšit se můžete i na vystoupení skupiny Javory. Program zakončí kapela Lofoši v rytmu country a folku. Hlavně pro děti je určen selský dvoreček za muzeem. 

Nedělní program se ponese v duchu představení obcí a mikroregionů z Bílých Karpat a také jejich hostů. Už dopolední nabídka akcí je bohatá. V prostoru za muzeem se můžete těšit na ukázky činnosti kynologického klubu, zábavu pro děti připravuje Dům dětí a mládeže. Ujít si nenechejte ani prohlídku rytířského ležení a výcvik vojska.

Odpolední program na pódiu na Masarykově náměstí začne v hodně exotickém duchu, a to vystoupením souboru Herema´ohi z Velikonočních ostrovů. Na ně naváže dechová hudba Valaška.

Hlavní bodem nedělního programu bude ve 14.30 hodin historický průvod městem v podání skupiny Memento Mori. V hudebním bloku vystoupí mužský sbor z Hradčovic, Sklerotici a Country Mix z Pašovic a taneční soubor Old Rozmarýn. Představí se i folklorní soubor Kopaničiar z Myjavy a rocková skupina PellMell 59 z Drietomé. Zajímavé bude i vystoupení souboru Kud Rudar Uglievik, který nabídne ukázky lidových tanců a písní z Bosny a Hercegoviny.

Zahrada Panského domu bude patřit především dětem. V programu se představí Včelínek z Ostrožské Nové Vsi, Lipovjánek z Lipova, děvčata z kroužku aerobicu ZŠ Pod Vinohrady, Javorinka a Miškech dedinka z Lubiny. Programem bude provázet Věra Lovecká.

Sobotní i nedělní program na hlavním podiu bude moderovat herec  Městského divadla Zlín Josef Koller. Po celý den budou na náměstí prezentovat své výrobky potravinářské firmy z oblasti Bílých Karpat.

Reklama

Výběr článků

Načítám