Hlavní obsah

Bílí zajíci připravili již pátý tábor pro zdravotně postižené z DNS Čížkovice

Novinky, Jiří Růzha

Ve dnech 17–24. srpna připravila trampská osada Bílý zajíc v pořadí již pátý letní tábor pro své kamarády z taneční skupiny Lucarino Dance a další z Domova Na Svobodě Čížkovice.

Foto: Jiří Růzha

Tábor s Bílým zajícem - táborové skupinové foto s ředitelem CSP Litoměřice Jindřichem Vinklerem s chotí, Ingrid Petříčkouvou a kamarádkou Veronikou

Článek

Pro tentokráte se všichni sešli v Libochovicích, přímo v sídle osady, kde je veškeré zázemí a spousta prostoru na sportování a jiné radovánky. Na plácku před chatou vyrostlo 6 klasických stanů, do nich se nastěhovalo 13 zdravotně postižených kamarádů a tábor mohl začít. O všechny se staralo 7 Bílých zajíců.

Kromě klasických táborových starostí a radostí, jako je vaření, úklid okolí tábořiště a příprava dřeva na táboráky, čekala na všechny řada výletů do okolí. Táborníci se vykoupali v řece a prohlédli si oba krásné parky, které obklopují město Libochovice, městský park i park zámecký, kde všichni obdivovali rozkvetlou krásu parku a pávy. Nikomu nevadilo, že v pondělí sprchlo, a zmrzlina na náměstí každému chutnala.

Ve středu se opět udělalo krásně, a tak hurá na větší výšlap. Za Libochovicemi se tyčí dvě věže původně gotického hradu, kdysi mocného rodu Zajíců z Házmburka. Tam byl cíl. Po červené turistické značce, což je jedna nyní již z méně obvyklých tras, to byla příjemná procházka po polních cestách až do sadů pod hradem. Na hlavním rozcestí pod kopcem se všichni posilnili a pak hurá nahoru.

Hrad Házmburk zářil sluncem a nabídl nádherné rozhledy do okolí. Ti nejodvážnější vystoupali až na vrchol Bílé věže, která slouží jako rozhledna. Výhled z ní byl kouzelný. V hradním domečku se všichni osvěžili a vyrazili na cestu zpět, tentokráte přes obec Slatinu. Domů se všichni vrátili unavení, a tak se šlo i dříve spát.

Ve čtvrtek přijela řada návštěv. Dopoledne navštívil táborníky vedoucí DNS Čížkovice Karel Reissmüller, po poledním pak přijela milá návštěva z Ústí nad Labem, kamarádka Jarka s rodinou, odpoledne se za táborníky zastavila bývalá vedoucí DNS Ingrid Petříčková a sociální pracovnice z DNS M. Hašková. Večer přišel všechny pozdravit ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice Jindřich Vinkler s manželkou. Večerní táborák s buřtíky a nočním překvapením v podobě stezky odvahy se všem líbil.

A je tu poslední den. Od rána se všichni připravují na slavnostní večer, který byl tentokráte ve vánočním duchu, s živým vánoční stromečkem, který obdivovali všichni kolemjdoucí a i ti jedoucí v autech. Pod stromečkem pravé vánočně zabalené dárky. Štědrosrpnová večeře s bramborovým salátem a řízečkem. Vše podmalovávaly koledy.

Poslední večerní posezení, rozdaly se dárečky, táborová trička, která si všichni vyrobili, a upomínkové listy. Poslední večer a poslední přespání ve stanu. V sobotu ráno po snídani všichni sbalili své věci, spacáky a po vysušení stany. Po obědě by již nikdo nepoznal, že tu byl kdy jaký tábor.

Spolupráce T. O. Bílý zajíc Libochovice s DNS Čížkovice trvá již pět let a soustřeďuje se na kulturní a turistické vyžití obyvatelů Domova. Členové osady pomáhají zajišťovat Country Show (http://dusp.cz/countryshow/index.html), která se koná v pátek 13. září, a 18. září ve spolupráci s Městem Libochovice spolupořádají festival pro zdravotně postižené Umíme se bavit (http://www.umimesebavit.bilyzajic.com) v Libochovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám