Hlavní obsah

Biketrialisté se vracejí do dějiště mistrovství světa

Novinky, Radek Janka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko letos o prázdninách hostilo finálový závod mistrovství světa v biketrialu. Po dvou měsících se sem biketrialisté vracejí k předposlednímu závodu domácí soutěže, který odstartuje v rekreační oblasti Palava v sobotu 5. října v 10 hodin dopoledne.

Foto: Markéta Ondrušková

Matěj Popelka, Biketrial klub Olomouc

Článek

Blansko bylo letos v červenci jedním ze dvou míst, kde se soutěžilo o titul mistra světa v biketrialu. Tím prvním byla španělská Igualada, finálové kolo seriálu se konalo v České republice.

Pro pořadatelskou zemi skončilo velmi úspěšně: čeští biketrialisté získali tři druhá místa - vicemistry se stali Vojtěch Křiva v kategorii Junior, Martin Kakáč v kategorii Senior a Václav Kolář v nejnáročnější kategorii Elite. Titul letošního mistra světa mu přitom unikl velmi těsně jen "díky" kontroverznímu rozhodnutí ředitele závodu anulovat kontrolní úsek, na němž jeho soupeř obdržel pět trestných bodů.

Poprvé od roku 2007 také Václav Kolář letos nebude mistrem České republiky. Dal přednost atraktivnějším zahraničním závodům a křížící se termíny mohou za to, že vynechal několik domácích soutěží a připravil se tak o potřebné body. Kolář bude chybět i na sobotním závodě v Blansku, neodolal totiž osobnímu pozvání viceprezidenta mezinárodní federace BIU Giuliana Gualeniho a místo v rodném Blansku bude závodit na mistrovství Itálie v Rieti.

Nejblíže k uvolněnému titulu mistra republiky v kategorii Elite má po sedmi závodech jednadvacetiletý hodonínský jezdec David Herka. Juniorský mistr světa z roku 2008 je známý svým dravým způsobem jízdy a v posledních letech jsme si zvykli jej vídat na tratích na 26 palcovém kole - překvapením pro všechny proto byl jeho start na minulé soutěži ve Znojmě na malém 20 palcovém speciálu. "Velké kolo už mi nedávalo motivaci a ani se mi nechtělo trénovat,” vysvětloval změnu.

Soupeřem mu v blanenském lese bude především domácí jezdec Martin Kakáč a také nejmladší jezdec elitní kategorie, teprve osmnáctiletý Vojtěch Křiva z Hamrů nad Sázavou.

Pro biketrialisty je tento závod poslední letošní soutěží pod širým nebem, finálové zakončení je čeká v listopadu v pavilonu na brněnském výstavišti. O tom, kdo získá tituly mistrů a přeborníků republiky v jednotlivých kategoriích, budou rozhodovat i body získané v sobotu na kamenech v údolí potoka Palava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám