Hlavní obsah

Biblické krajiny z kamene a bronzu vystavuje v galerii Zázvorka Vojtěška Vlčková

Novinky, Dana Ehlová

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují připravilo v Městské galerii Zázvorka opravdu mimořádnou výstavu. Plastiky s názvem Biblické krajiny zde vystavuje Vojtěška Vlčková.

Foto: Dana Ehlová

Vojtěška Vlčková se svým bratrem Janem

Článek

Slavnostní vernisáž se uskutečnila v pátek 2. listopadu a uvedl ji galerista Ing. Petr Suchánek, který v závěru svého zamyšlení řekl: „Kámen a kov se doplňují a zároveň jsou v kontrastu, a pak je tu prostor. Krajiny se svými příběhy jsou jako zavěšené ostrovy v prostoru. Ostrovy obklopené prázdnem. Tam někde za jejich hranicemi je to tajemné nic, odkud všechny věci přicházejí a kam se vracejí.“

Vojtěška Vlčková vystudovala SUPŠ v Turnově obor zlatnictví a stříbrnictví, žije a pracuje v Praze a v Křovicích u Dobrušky. V rámci svého povolání se zabývá výrobou šperků a těžištěm její volné tvorby se stala plastika. Vystavuje od roku 1972. Ve svých solitérních plastikách z bronzu a kamene, jejichž výška zpravidla nepřesahuje 20 cm, realizuje pomocí technologie, která vylučuje možnost repliky, převážně figurální motivy.

Sama autorka o tom, z čeho a jak vznikají její krajiny s příběhy Starého a Nového zákona, řekla: „Sochy modeluji z včelího vosku a odlévám je do bronzu. Je to úžasná technologie. Modelování ve vosku, na rozdíl od modelování z hlíny nebo tesání do kamene, dává tvůrci obrovskou možnost animace. Nemusím mít v hlavě předem vymyšleno, jak bude socha vypadat, a taky nemám. Všechno dozrává během modelování. Je snadné přidat dvě tři postavy a pak je odstranit, protáhnout krk, otočit hlavu, když to není ono, vrátit do původní polohy. A přitom myslím na ten příběh a kladu si otázky. Tak se ptám a modeluji a předělávám a měním a pak, když už se mi zdá, že právě tak a dost, zafixuje to bronz. V bronzu se mi socha odcizí. Žije si svůj život, do kterého už nemůžu zasáhnout. Mám raději to modelování a ptaní se...“

Tato slova jsou uvedena v knize stejného názvu, neboť ve chvíli, kdy Vojtěška Vlčková seřadila své Biblické krajiny podle časové posloupnosti, zdálo se jí, že to jako celek dává smysl a tak pochopila, že vlastně modeluje knihu. Biblické krajiny Vojtěšky Vlčkové proto vyfotografoval Martin Tůma a v roce 2000 vznikla pozoruhodná publikace, která byla vydána v době jmenování Dominika Duky do úřadu arcibiskupa pražského a primase českého, a stala se poděkováním a přáním úspěšného naplnění jeho poslání.

Výstava v Městské galerii Zázvorka působí vskutku jako kniha, nebo možná také jako film, protože, jak během vernisáže uvedla neteř autorky Tereza Burdová: „Vojtěščiny sochy totiž nevyžadují rozumění, chápání, čtení, vědění…ale soustředěné dívání se.“

A právě přitom dívání se na jednotlivé plastiky, kterých je v Zázvorce vystaveno 25 z celkového počtu 50, se vám začnou před očima odvíjet příběhy, příběhy Starého a Nového zákona a vy si s úžasem uvědomujete tu krásu, jež se narodila díky neobyčejnému spojení kamene a bronzu.

Výstava potrvá až do 30. prosince. V čase adventu se jistě stane jednou z příležitostí k zastavení a zamyšlení, a to nejen milovníků výtvarného umění.  

Reklama

Výběr článků

Načítám