Hlavní obsah

Biblická Nirvána láká i po Vánocích do Kryštofova Údolí

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Hele, Venco, my máme, vole, opuštěnou trafačku a já z ní udělám první českej venkovskej orloj. Konzultoval jsem to s Jindrou a usoudili jsme, vole, sochařskou výzdobu nemůže dělat nikdo jinej, než ty.“ Tak nějak objednal kryštofoúdolský občan Martin Chaloupka orloj u Václava Plechatého.

Foto: Milan Turek

Betlém Josefa Jíry, malíře z Malé Skály

Článek

Sněhem bohatě ozdobené stráně Ještědu lákají tisíce lyžařů, ale pár kilometrů odtud velebné ticho, domky rozházené pod lesem, sem tam nějaký automobil. Rajská krajina jakoby naplněná boží nirvánou. V zimě na běžkách, v létě pěšky nebo na kole lze dospět k sedlu, kde začíná nádherné údolí s dramatickou historií, souborem hrázděných domků, architektonických památek, zvířat, rostlin a zajímavých lidí.

Obec Kryštofovo Údolí má své počátky v 16. století, kdy v horách začali kutat kovkopové, pálit uhlí a zpracovávat dřevo. Dnes láká dřevěným kostelem ze 17. století, muzeem betlémů, vesnickým orlojem a v období konce roku betlémem v přírodě. Cílem turistů je po celý rok, ať přijíždějí z Německa nebo vnitrozemí.

Vesnický orloj z trafostanice liberecký řezbář Václav Plechatý ozdobil postavičkami, které vykouzlují úsměv na tvářích dětí i morousů, jeho vnadné baculinky nikoho nepohoršují. Nádherným skvostem architektury obce je dřevěný kostel sv. Kryštofa, zachovaný v původní podobě.

Tradičními výtvory obyvatel byly betlémy. Zachovaly se po domácnostech a zásluhou Martina Chaloupky a Gertrud Antošové vzniklo muzeum,  které láká k návštěvě po celý rok.

Raritou mezi betlémy je dvacetimetrové sousoší Josefa Jíry, maloskalského malíře a sochaře, s figurami až dvoumetrovými, zpodobňujícími celý biblický příběh. Od roku 1999 se každoročně rozsvítí se svátkem Krista Krále na stráni mezi horskými chalupami. Betlém v přírodě zaplňuje krajinu biblickými postavami až do tří králů.

Pouť do Kryštofova Údolí patří k nejkrásnějším zážitkům návštěvy libereckého kraje. Perlu Ještědských hor naplňuje nejen krása přírody, krása díla lidských rukou, ale i duchovno prolínající celý prostor nádherného údolí v drsném prostředí bujných lesů a strmých kopců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám