Hlavní obsah

Bezpečný spánek novorozenců zajišťuje ve Vítkovické nemocnici dvacet nových přístrojů

Novinky, Radka Miloševská

Dětské oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě získalo od Nadace Křižovatka dvacet nových monitorů dechu, a to v celkové hodnotě téměř 60 tisíc korun. Přístroje, které nemocnice rodičům také zapůjčuje domů, chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí.

Foto: archiv nemocnice

Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte a hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší) a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka.

Článek

Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte a hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší) a jakékoli nepravidelnosti dechu. Při jeho anomálii okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc zdravotnického personálu nebo rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc.

„Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ radí primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský. 

Dětské oddělení Vítkovické nemocnice spolupracuje s Nadací Křižovatka již 20 let. „Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Reklama

Výběr článků

Načítám