Hlavní obsah

Běžkaři se kůrovce a těžby stromů bát nemusejí

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od ledna letošního roku si mohli milovníci běžek stáhnout zdarma mobilní aplikaci s názvem Běžky Severní Morava, kterou jim nabídl Moravskoslezský kraj. Před novou sezonou byl tento chytrý pomocník aktualizován kvůli výskytu kůrovce a odstraňování jím napadených stromů.

Foto: Archiv EUR Praděd

Běžkařské trasy jsou v Jeseníkách velmi vyhledávané.

Článek

„Obě magistrály – v Jeseníkách i Beskydech – jsou velmi oblíbené a běžkaři vyhledávané. V minulé sezoně byly trasy předem určené. Teď rolby musejí respektovat místa těžby stromů napadených kůrovcem, takže projíždějí podle aktuálních možností a díky GPS vykreslují skutečný upravený okruh. Věřím, že aktualizovaná aplikace pro chytré telefony milovníkům běžeckých lyží pobyt v Moravskoslezském kraji ještě více zpříjemní,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška.

Mobilní aplikaci Běžky Severní Morava si zájemci mohou zdarma stáhnout v Obchod Play pro mobilní telefony s operačním systémem Android a také v App Store pro přístroje značky Apple.

K naplánování vhodné trasy slouží interaktivní mapa, popis tratě, její délka, obtížnost, doba zdolávání, stoupání a klesání nebo také možnost parkování. Nechybí informace o upravenosti tratí včetně zobrazení přesného času poslední úpravy. GPS přístroj na skútrech nebo rolbách totiž data ihned přenáší na internet. V aplikaci se její uživatel může rovněž podívat na záběry z webových kamer či fotografie okruhů a tras, dozvědět se, kde najde občerstvení, popřípadě nejbližší servis či horskou chatu nebo zjistit, jaké jsou v okolí zajímavosti.

Do dotačního programu kraje na úpravu tratí v objemu okolo tří milionů korun se mohou každoročně přihlásit obce i jednotlivci – majitelé horských chat, provozovatelé lyžařských areálů a další. Obce mohou zažádat o podporu také stát.

Například Malá Morávka tak letos získala od Ministerstva pro místní rozvoj České republiky dotaci na zakoupení nové rolby. Na její provoz a úpravu asi 80 kilometrů běžeckých tras, které většinou začínají 750 metrů nad mořem a končí ve výškách přes tisíc metrů, dostane v této zimní sezóně 280 tisíc korun z krajského rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám