Hlavní obsah

Bezdomovci zaměřují svou pozornost na dětská hřiště a lavičky

Novinky, Miroslav Knotek

Městský obvod Plzeň 3 spravuje na svém území 91 dětských hřišť včetně herních prvků a k tomu velké množství laviček sloužících občanům k příjemnému posezení a odpočinku. Kromě dětských hřišť se obvod stará o 73 veřejných dětských pískovišť včetně pískovišť v mateřských školkách.

Foto: Miroslav Knotek

Terénní trampolína v Adelově ulici.

Článek

„Pro obvod je prioritou bezpečnost a funkčnost všech dětských zařízení a pískovišť. Je to náročné zejména na opravy, výměnu písku, údržbu a pravidelné bezpečnostní kontroly detektorem kovů. A to stojí nemalé peníze,” uvedl David Procházka, místostarosta MO Plzeň 3.  

V mnohých případech jsou dětská hřiště s herními prvky využívána bezdomovci jako noclehárna. Prostory hřišť nejenom znečišťují, ale i poškozují. Například terénní trampolína v Adelově ulici bude z důvodu opakovaného poškození přemístěna mezi dětské prvky do Škodalandu. 

„Nemíníme rezignovat na umisťování dětských herních prvků v našem obvodě. Spolu s městskou policií tedy připravujeme akce, které by měly ochránit dětská hřiště před nežádoucími návštěvami,” doplnil místostarosta.  

Stížností občanů na problémy s bezdomovci řeší i Městská policie Plzeň, a to několik denně. 

„Jde o záležitosti veřejného pořádku, kdy svým jednáním obtěžují ostatní, žebrají, povalují se na lavičkách a dělají nepořádek. Snaha o řešení jejich prohřešků ze strany strážníků je maximální. Hlídky se snaží, aby bezdomovci udržovali čistotu a pořádek, nutí je k úklidu nepořádku, který mají často kolem sebe a jehož jsou původci,” informovala Jana Pužmanová, mluvčí Městské policie Plzeň.    

V parcích a na dětských hřištích řeší městská policie také problémy s adolescenty. Jsou mnohdy hluční, popíjí zde alkohol a kouří cigarety. Přitom kouření na dětských hřištích je od loňského května striktně zakázáno.  

„Městská policie uvítá jakoukoli informaci občanů na lince 156 o nevhodném chování jakýchkoli osob na dětských hřištích,” dodala mluvčí MP. 

Také Policie České republiky dohlíží v Plzni nejen na bezpečnost osob, ale chrání i majetek. Dlouhodobě preventivně působí v zatížených lokalitách centra města s velkou koncentrací osob, zejména maminek s dětmi využívající nejen místní dětská zařízení.        

„Policisté pořádkové jednotky, ale i policisté z oddělení služební kynologie a místního obvodního oddělení prochází problematická místa jako je např. Mlýnská strouha, sadový okruh, Štefánikovo náměstí a Borský park,” sdělila Veronika Hokrová, mluvčí Městského ředitelství policie Plzeň.  

Zde dochází k pravidelným a častým kontrolám. Cílem je zvýšení pocitu bezpečí občanů v odpočinkových zónách města a případné protiprávní jednání řeší policisté bezodkladně. Je monitorován i častý výskyt lidí bez domova na CAN nebo v parku za NC Plaza.  

Městský obvod Plzeň 3  s občany konzultuje a řeší žádosti o umístění nových laviček. Na žádost SVJ provádí i demontáž laviček, na kterých bezdomovci přespávají. Obvod ale nebude ustupovat před touto skutečností a na úkor řádných občanů a jejich potřeb. Naopak, na zkoušku budou instalovány nové lavičky, jejichž konstrukce zamezí přespávání těchto osob.  

Reklama

Výběr článků

Načítám