Hlavní obsah

Bez Rybovky by to nebyly Vánoce, říká operní pěvec Radek Krejčí

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Série jedenácti vánočních koncertů s Českou mší vánoční a premiéra operety Ptáčník, kde ztvární komického profesora Würmchena. To všechno čeká během prosince dnes už renomovaného operního pěvce Radka Krejčího, sólistu operní scény v Ústí nad Labem.

Foto: archiv Radek Krejčí

Operní pěvec Radek Krejčí.

Článek

„Pokaždé, když se pořadatelé snažili přebít dramaturgii a zařadit něco „originálního“ a jiného, publikum si stejně vyžádalo na další rok tradiční Českou mši vánoční, lidově řečeno Rybovku. Bez ní prostě Vánoce nejsou to pravé ořechové,“ říká umělec.

Letos musel některé nabídky i odmítnout, protože zkouší v divadle bez alternace v novém nastudování operety Ptáčník, populární zejména v německy mluvících zemích. Autorem je Carl Zeller a premiéra je stanovena na pátek 22. prosince, tedy těsně před Štědrým dnem. Proto tráví v hlavním zkouškovém období většinu času v divadle a pilně zkouší.

„Tak se to prostě někdy přihodí,“ směje se Radek Krejčí, který se v opeře Ptáčník představí v komické roli profesora Würmchena a který je sám zvědavý, jaké budou reakce publika. Současně ho čeká od 6. do 25. prosince jedenáct vánočních koncertů, které proběhnou například v Praze, Karlových Varech, Novém Boru, Děčíně nebo Ústí nad Labem.

„Těším se už jenom proto, že budu vystupovat se starými známými. Jsou to moji dlouholetí přátelé a soubory, s nimiž spolupracuji od osmdesátých let minulého století... Děčínský symfonický orchestr, Zpěvácký spolek Hlahol či scénická Rybova mše v provedení členů opery Národního divadla Praha, to je tradice, sahající do porevolučního období. A vidíte, vydrželo nám to spolu těch skoro třicet let! Vystoupím i s Bach Collegiem Praha, což je další kapitola a moje srdeční záležitost. Takže tyto koncerty, pokud to jen trochu jde, neodmítám. I když třeba přijdou později na stejné datum lukrativnější nabídky, vystoupím raději s těmi, co jsem vyjmenoval. Jsem zkrátka srdcař,“ tvrdí operní pěvec.

A jeho další umělecké úkoly? Začátkem roku 2018 ho čeká na mateřské scéně v Ustí nad Labem nastudování nové inscenace Kouzelné flétny, kde si po dvaceti letech zopakuje roli Mluvčího. Vedle toho přijal i další zajímavé pozvání.

„Nabídka přišla od velké dámy české opery, paní Dagmar Peckové, abych se podílel na koncertním provedení operety Krásná Helena, a to v rámci druhého ročníku festivalu Zlatá Chrudimská Pecka, kde mne čeká role Kalcháse. Velice si tohoto pozvání vážím. Pořádající agentura je zárukou nejvyšší kvality, neboť zastupuje ta největší jména naší operní scény. Festival proběhne v Chrudimi od 26. srpna do 2. září 2018 a Krásná Helena by měla zaznít 27. srpna. Moc se na toto netradiční provedení těším,“ uzavírá Radek Krejčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám