Hlavní obsah

Betlémské světlo přicestovalo (nejen) do Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. prosince ráno přijel do Ostravy rychlík R825 Radegast z Brna. Po trase členky skautského oddílu předávaly na nádražích, kde vlak zastavil, Betlémské světlo. V Ostravě byla první zastávka na nádraží ve Svinově a další pak na hlavním nádraží.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.12.2016 Betlémské světlo docestovalo do Ostravy. Skupina Nejmladších skautů z Frýdlantu nad Ostravicí.

Článek

Jeden ze symbolů Vánoc přivezli členové Junáka už minulou sobotu 10. prosince 2016 z Vídně do Brna, kde jim světlo předali rakouští skauti za přítomnosti významných církevních osobností.

V sobotu 17. prosince pak už tradičně Betlémské světlo zamířilo 22 vlaky Českých drah do českých a moravských měst.

Betlémské světlo je plamínek zapalovaný každoročně od roku 1986 před Vánoci v betlémské jeskyni, v níž se podle tradice narodil Ježíš Kristus. Plamínek je rozvážený skauty do řady evropských, ale také do amerických měst. Zpravidla bývá nejprve letecky dopraven do Vídně, odkud se pak šíří po železnici. V České republice se Betlémské světlo začalo rozvážet od roku 1989.

Na hlavním nádraží v Ostravě, chvíli před pravidelným příjezdem rychlíku R 825 Radegast v 9.22 hodin, se začali scházet lidé s lucerničkami, aby Betlémské světlo převzali a šířili dál ve svých regionech.

„Přišli jsme i s dětmi jako zástupci z oddílu z Lugheřovic, nově vzniklého skautského oddílu, abychom světlo pak dále roznesli po rodinách a na faru,” řekl člen oddílu Vlastimír Kaiser.

„Jsem z Vřesiny u Hlučína. Betlémské světlo u nás v obci organizuji již dvanáct let. Je to už taková tradice. S kamarádem vždycky obejdeme celou obec, lidem popřejeme a plamínek předáme,” svěřil se Ondřej Teichmann.

Dalším spojem Os 3130 rozvezla nejmladší skupina skautů pod vedením Moniky Žídkové Betlémské světlo z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí a odkud dále do dalších míst, kam plamínek přinese radost a pohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám