Hlavní obsah

Best of 2018: To nejlepší z loňských filmů promítne plzeňské Kino Beseda

Novinky, Hana Kulawiaková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm pondělních večerů bude v plzeňském Kině Beseda patřit těm nejlepším filmům, které byly vloni uvedeny na plátna kin a vysloužily si zásadní filmové ceny. Na programu přehlídky Best of 2018 jsou snímky oceněné Zlatými glóby a cenami filmových festivalů nebo nominované na Oscara. Přehlídka začíná 11. února.

Foto: Měšťanská beseda Plzeň s.r.o.

ROMA - v Kině Beseda a na Netflixu

Článek

První člověk bude prvním filmem přehlídky Best of 2018. V dramatickém příběhu letu na Měsíc se představí Ryan Gosling jako Neil Armstrong. Filmová podoba jednoho z největších dobrodružství v lidských dějinách už získala Zlatý glóbus a bude se ucházet o čtyři ceny americké filmové akademie Oscar.

Druhým snímkem v pořadí bude režijní debut Bradleyho Coopera, který si ve filmu spolu s Lady Gaga zahrál hlavní roli. O raketovém vzestupu neznámé talentované zpěvačky, který zastíní kariéru jejího partnera, bude 18. února (a v přidané projekci také 22. února) vyprávět film Zrodila se hvězda. Z pěti nominací si odnesl jeden Zlatý glóbus a celkem osmkrát byl nominován na Oscara.

„Zástupcem českého filmu v přehlídce Best of 2018 budou 4. března Úsměvy smutných mužů,“ říká Denisa Mračnová, manažerka Kina Beseda. „Příběh z protialkoholní léčebny, natočený podle knihy Josefa Formánka a jeho skutečného životního příběhu, dostal Cenu filmových fanoušků Českého lva.“

Film Roma, který Kino Beseda promítne 11. března, se stal s 10 nominacemi jedním z nejúspěšnějších snímků oscarového klání. Díky dvěma Zlatým glóbům, ceně Zlatého lva za nejlepší film na festivalu v Benátkách a nespočtu cen z dalších světových festivalů patří Roma k nejoceňovanějším snímkům loňského roku. Příběh jednoho bouřlivého roku v životě středostavovské rodiny v Mexico City na začátku sedmdesátých let je zatím nejosobnějším z tvorby oscarového režiséra a scénáristy Alfonsa Cuaróna. 

Bohemian Rhapsody, film pojmenovaný po jedné z nejznámějších skladeb skupiny Queen a zachycující život jejího frontmana, je historicky nejvýdělečnějším a nejnavštěvovanějším filmem v České republice. Vedle diváckého úspěchu film tvůrcům vynesl dva Zlaté glóby a je nominován na ceny Oscar v pěti kategoriích. V rámci přehlídky bude film uveden 18. března, ale diváci se ho v Kině Beseda dočkají ještě několikrát (16. 2., 27. 2. a 9. 3.).

Dalším horkým adeptem na Oscara je s pěti nominacemi film Zelená kniha. Originální, dojemná a vtipná komedie, která už si vysloužila tři Zlaté glóby, je hereckým koncertem Viggo Mortensena v roli horkokrevného a mazaného podvodníčka, jehož si jako řidiče a bodyguarda najme slavný černošský klavírista. Kino Beseda snímek uvede 1. dubna.

Přehlídku nejlepších filmů Best of 2018 uzavře 8. dubna Favoritka, která je s 10 nominacemi také favoritkou amerických cen filmové akademie Oscar. Filmový příběh britské královny Anny a jejího vztahu s lady Sarah, která je její životní oporou a jejíž pozice je ohrožena příchodem ctižádostivé Abigail, už získal Zlatý glóbus, dvě ceny na festivalu v Benátkách a mnoho dalších filmových cen a nominací.

Všechny projekce v rámci přehlídky Best of 2018 začínají v 19:15 hodin.

Vstupenky jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a na předprodejních místech na náměstí Republiky 41 a v Měšťanské besedě v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám