Hlavní obsah

Beskydský výlet od hotelu Charbulák k Švarné Hance není dlouhý, přesto potěší

Novinky, Josef Zajíc

Krátký a jednoduchý výlet lze absolvovat na Gruni v osadě Staré Hamry. Autem se dá vyjet na parkoviště u stanice Horské služby. Od hotelu Charbulák až k hotelu Švarná Hanka vede dvoukilometrová zpevněná cesta vhodná pro pěší, s kočárkem i na kole.

Foto: Josef Zajíc

Beskydy - Gruň, největší osada Starých Hamrů, hotel Charbulák.

Článek

Na členité, ale pohodlné cestě lze i v současné době koronavirové epidemie navštívit i s rouškou zajímavá místa. Po odchodu z parkovišti po levé straně stojí nejstarší hotel v oblasti.

Hotel Charbulák není sice v provozu, ale vždy v sobotu a v neděli nabízí přes okénko drobné občerstvení. Hotel je nejstarším hotelem v Beskydech. Turistická ubytovna byla postavena v roce 1918. Hotel z ní byl přestaven v letech 1928-1929.

Z jeho okolí je za dobré viditelnosti možno zhlédnout krásné okolí Beskyd - dobře je viditelná Lysá hora (1324 m n. m. - nejvyšší hora Beskyd a Těšínska; na vrcholu v současné době stojí Bezručova chata, Chata Emila Zátopka Maratón, Desítka, televizní věž, meteorologická stanice, budova Horské služby), ale také hřebeny Nízkých Tater i Roháčů.

Cesta vede okolo školy Petra Bezruče. Na tomto místě byla první škola postavena v roce 1861. V roce 1911 již kapacitně škola nestačila a byla postavena nová dřevěná škola. Po přestěhování inventáře 19. září 1911 škola vyhořela. V pořadí třetí, již zděná škola, byla postavena v roce 1930 a byla funkční až do roku 1972. Dnes je tu hotel.

Dále cesta vede okolo kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů. Na tomto místě se lidé scházeli již v roce 1773. Na stejném místě byla postavena dřevěná kaple, která vyhořela. V roce 1868 byl s iniciativy domaslavského faráře Habrnala postaven kostel. Délka kostela je 17 metrů, šířka 10 metrů a výška i s věží je 20 metrů. V roce 2002 byl kostel vyhlášen kulturní památkou České republiky

Dále směrem k Bílému Kříži potkáme několik tabulí, které návštěvníka informují o místě a jeho historii. Tabule připravili a projektu Naučná stezka Gruň - Bílý Kříž se ujali pracovníci JZD Staré Hamry.

Návštěvník se také setká s informací o meteoritu Morávka, který spadl 6. května 2000 v Beskydech. Také má možnost zhlédnout Památník valašské ovci.

Po dvou kilometrech absolvované po asfaltové cestě se objeví další historická budova s názvem Švarná Hanka. I zde obsluhují v současné epidemiologické situaci jen v sobotu a v neděli obslužným okénkem.

Cestou zpět jsou pohledy po krajině zase trochu jiné. Přesto i tak krátká vycházka potěší a pohladí srdce a duši turisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám