Hlavní obsah

Besedu o tragédii Macbeth těsně před její premiérou hostilo ostravské Knihcentrum

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dopolední veřejné generálce tragédie Williama Shakespeara Macbeth přišli odpoledne 5. února besedovat s návštěvníky Knihcentra Ostrava tvůrci inscenace činohry Národního divadla moravskoslezského. Premiéra je na programu 6. února v divadle Jiřího Myrona.

Foto: Josef Zajíc

Knihcentrum Ostrava 5.2.2014. Macbeth : Tvůrčí tým: Zprava: Peter Gábor, Klára Špičková, Rastislav Ballek, Lada Bělášková a Vladimír Polák.

Článek

Moderování besedy před zaplněným sálkem se ujal šéf činohry NDM v Ostravě Peter Gábor. Představil dvojici inscenačních tvůrců režiséra Rastislava Balleka a dramaturgyni Kláru Špičkovou.

Oba vysvětlili záměry "revolučního přístupu" při inscenování této nejtemnější a nejkrvavější tragédie Williama Shakespeara (napsána byla v roce 1606), takže je možné, že někteří diváci budou při premiéře a dalších reprízách překvapeni. Do celé realizační koncepce zapadá scéna a kostýmy Katariny Holkové a hudba Andreje Kalinka.

Besedy se zúčastnili také oba představitelé hlavních rolí. Lady Macbeth hraje Lada Bělášková a Macbetha Vladimír Polák. Svěřili se, jak vstřebávali inscenační postupy režiséra, jak k rolím přistupovali, aby konečný výsledek diváky uspokojil.

Premiéra hry Williama Shakespeara Macbeth v překladu Martina Hilského se uskuteční ve čtvrtek 6. února od 18.30 hodin v divadle Jiřího Myrona. Nejbližší reprízy: 8. 2. a 14. 2. vždy v 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám