Hlavní obsah

Besedu o bezpečnosti seniorů připravilo Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Policií ČR

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve středu 13. listopadu v společenském sále Centra sociálních služeb v Ústí nad Orlicí se uskutečnila ve spolupráci s Policií České republiky a Komisí prevence kriminality beseda na stále aktuální téma Bezpečnost seniorů a jaké mají možnosti se bránit.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poklidnou atmosféru k závažnému tématu navodily veselé písničky v podání dětí MŠ Klubíčko.

Článek

Blížící se nejkrásnější období roku nemusí pro každého přinést ty nejpříjemnější zážitky a vzpomínky. K politování své žně v této době slaví různé skupiny podvodníků a zlodějů.

Skupiny těchto podnikavců, kterým chybí poctivost, se přiživují samozřejmě na těch nejslabších a bezbranných. Jak lehké je okrást starého nemocného člověka nebo obelstít důvěřivou babičku, která si nedovede vysvětlit zákeřné pohnutky zdravých mladých lidí.

Komise prevence kriminality na základě dlouhodobé zkušenosti doprovázené obzvláště o vánočních svátcích zvýšenou kriminalitou se zaměřila na nejohroženější skupinu seniorů a připravila pro ně besedu s informacemi o nekalých praktikách pachatelů trestné činnosti s řadou rad jak těmto jejich útokům čelit.

S obšírným výkladem o bezpečném životě starší generace v úvodu besedy pro seniory v Centru sociálních služeb města Ústí nad Orlicí vystoupila koordinátorka prevence kriminality por. Bc. Lenka Vilímková.

V úvodu připomněla základní pravidla osobní bezpečnosti při pohybu v domácím prostředí i na veřejnosti, včetně šťastného návratu z procházky lesem, kdy pro jistotu je třeba mít s sebou mobil a píšťalku pro případné přivolání pomoci. Stejně důležité je volit světlé oblečení s reflexními prvky pro pohyb v silničním provozu.

Poté následoval výčet všech podvodníků, kteří se chtějí obohatit na cizí účet. V obchodech číhají na svoji kořist kapsáři, kteří málem kouzelnickými triky dokážou vytáhnout peněženku z tašky uložené v nákupním vozíku či z kapsy při zaujaté prohlídce zboží. Stejně vynalézaví jsou i při manipulaci vlastníka s platební kartou.

Samostatnou nepřehlédnutelnou skupinu pak tvoří tzv. "šmejdi". Sice museli skončit s podvodnými předváděcími akcemi, ale našli si nové uplatnění s nabídkou výhodných slev, dárečků či různých přeplatků. I výmluvy na potřebu pomoci při dopravní nehodě, zdravotní nevolnosti i rozměnění bankovky je pro ně úspěšným počinem, aby se dostali do bytu.

Těmto nekalým praktikám navíc nahrává i reklama v televizi, nabídky falešných e-shopů a stále ještě právně platné uzavírání smluv po telefonu.

Všechny tyto podvody lze sice s pomocí policie řešit i právní cestou, ale náprava je zdlouhavá a málo kdy úspěšná. Proto je třeba být na všechny tyto triky připraveni a jak se říká "nenaletět".

I následná beseda ze zkušeností samotných seniorů přinesla mnoho nových poznatků jak se těmto podvodníkům bránit.

Aby nebylo jen u nepříjemných příhod, závažné téma besedy odlehčily veselé písničky v podání nastupující mladé generace - dětí z MŠ Klubíčko. Na závěr došlo i na starý vánoční zvyk - předání dárků. Každý účastník si odnesl reflexní pásky a klíčenku, četné informace ukryté v hlavolamech a kalendář roku 2020 s potřebnou radou pro každý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám