Hlavní obsah

Beseda Policie ČR připomněla, že senioři jsou nejsnadnějším cílem různých podvodníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Jedním z hlavních úkolů preventivních akcí Policie ČR se týká bezpečnosti, se zvláštním zřetelem zejména na seniory. K pořádaným akcím v Pardubickém kraji s poskytnutím řady informací se připojil i Územní odbor Policie ČR v Ústí nad Orlicí s přednáškami v četných městech okresu.

Foto: PČR

Osobní bezpečnost a sebeobrana seniorů byla tématem besedy 26.února v Lanškrouně.

Článek

Ve středu 26. února se v Lanškrouně uskutečnila informativní beseda pro seniory s policejní preventistkou Lenkou Vilímkovou a s policisty Územního odboru Ústí nad Orlicí na téma Osobní bezpečí a sebeobrana.

Ve společnosti stále existují jedinci, kteří se obohacují na úkor dalších občanů, a to bez ohledu na ublížení na zdraví. Nejsnadnějším cílem jsou staří lidé, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nejsou schopni dostatečně čelit brutálnímu násilí. Jediným účelným opatřením je znát praktiky těchto zlodějů a být připraven jim čelit.

Z tohoto důvodu policisté v rámci prevence informují seniory o hlavních nebezpečných situacích, které je mohou potkat. Vycházejí přitom z bohaté zkušenosti z objasněné trestné činnosti.

Na besedě s lanškrounskými seniory tak udělili mnoho cenných rad, jak chránit zdraví, život i majetek. Po podrobném projednání bezpečného chování v silničním provozu, v terénu a při komunikaci s cizími osobami přišlo na řadu i domácí násilí.

Speciální upozornění se pak týkala pohybu na místech veřejně přístupných, kde mimo drobných "šikovných" nenápadných zlodějíčků a kapsářů může dojít k napadení agresivním člověkem. Pro tyto případy byla udělena doporučení, jakým místům se vyhýbat, zejména v noci, a jak se bez ohrožení násilníky chovat ve veřejných dopravních prostředcích.

Přes veškerou obezřetnost však může dojít k fyzickému napadení, při kterém je nutná sebeobrana. Nejlepší je v tomto případě upozornit okolí na násilné jednání píšťalkou, osobním alarmem nebo hlasitým voláním "hoří".

Na zvládnutí fyzické agrese pak existují různé typy pepřových sprejů a paralyzérů. Zdatnější senioři, kteří prošli kurzem sebeobrany, mohou proti útočníkovi použít naučených chvatů. V každém případě mohou se stát účinným prostředkem obrany deštníky, hole, kabelky, zkrátka všechny věci běžně používané.

Zde však platí výjimka: objeví-li se v rukou útočníka nůž, je nejlépe, pokud je možné, včas utéct, není-li tato možnost nebránit své věci za každou cenu, neboť zdraví a život jsou cennější.

Přínosem tohoto dalšího setkání policistů se staršími občany bylo opět mnoho rad a nových informací, které mohou seniorům pomoci při zvládnutí nepředvídaných situací a přispět tak k jejich bezpečnému životu.

Reklama

Výběr článků

Načítám