Hlavní obsah

Beroun přivítal Noc kostelů vůbec poprvé

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program v berounském kostele sv. Jakuba Staršího nabídl komentovanou prohlídku a varhanní recitál. Představeny byly i vybrané umělecké skvosty z chrámového pokladu.

Foto: Patrik Pařízek

Návštěvníci. kteří obyčejně do kostela nechodí si mohli prohlédnout například barokní oltář nebo rokokovou kazatelnu v hlavní lodi

Článek

Berounská noc kostelů byly zahájena v pátek 27. května ve 21 hodin. Hned v úvodu přiblížila PhDr. Lidmila Fričová ve svém výkladu historii kostela. Uvedla i zajímavosti týkající se jeho inventáře. Upozornila na světce, kteří jsou v kostele spodobněni a zmínila i několik informací o výplních oken.

Následoval varhanní recitál v podání titulárního varhaníka chrámu sv. Jakuba v Berouně Lukáše Petřvalského. Zazněly skladby francouzských varhanních virtuózů 19. století jako Suite Gothique či Cantabile. Koncert obohatily i ukázky z vlastní tvorby varhaníka.

V závěru programu si mohli návštěníci prohlédnout několik exponátů z chrámového pokladu. Vystaveny byly liturgické nádoby, oděvy, knihy a obrazy. Zajímavostí byla pravoslavná ikona, která do kaple Bolestné Panny Marie doputovala až z Ruska.

Akce se setkala s kladným ohlasem ze strany návštěvníků. Už nyní je jasné, že Noc kostelů budeme moci v Berouně navštívit i příští rok.

Další podobnou akcí, při které můžete zavítat do berounských památek v noci je Berounská muzejní noc. Ta se uskuteční už tento pátek (3. června) v Muzeu Českého krasu na Husově náměstí. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám