Hlavní obsah

Benešovský zámek otevře už o první březnové sobotě, zima nezima

Novinky, Vratislav Konečný

Porušit úsloví, že zvyk je železná košile, se opět rozhodli na zámku v Benešově nad Ploučnicí. Vyplatilo se to loni, zkusí to i letos, 5. března. Ono to někdy naštve, venku je nádherně, plno lidí na výletech, ale objekty čekaly na oficiální dubnové zahájení sezóny. Benešov ne, takže se tam vydejte.

Foto: archiv NPÚ
Článek

„Otevíráme už v březnu,  přibližně o měsíc dříve, než je tomu zvykem na státních objektech. Loni se nám to velmi osvědčilo a rádi bychom v této tradici pokračovali i nadále,“ uvedl kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig.

Perla saské renesance je otevřena i v pondělí

Zámek bude otevřen celotýdenně, tedy i v pondělí. „Je to opět jedna z novinek, kterou jsme loni testovali, a musím s radostí poznamenat, že provoz od pondělí do neděle bylo pro náš zámek velkým přínosem,“ dodal kastelán. Loni přijelo na zámek téměř třiadvacet tisíc návštěvníků.

V březnu bude na zámku otevřeno podle speciální otevírací doby. O sobotách a nedělích se prohlídky budou konat jen v pevně stanovené časy a v pracovní dny mohou zámek navštívit pouze předem objednané skupiny čítající více jak pět osob. Od dubna bude zámek zpřístupněn už podle klasického návštěvního řádu.

„Březnové soboty a v neděle bude Dolní zámek přístupný vždy v 11.00 a ve 13.30 hodin, Horní pak v 12.15 a ve 14.45 hodin,“ upřesnil Henig.

Panství patřilo saskému rodu Salhausenů, stavby Dolního a Horního zámku  vznikly před více než pěti sty lety. Posledními majiteli nedoceňované perly severních Čech byl rod Thun-Hohenstein, jímž patřil blízký děčínský zámek. Benešov leží při cestě do pískovců, takže by na vaší  cestě do přírody  měl být jednou ze zastávek, která určitě stojí za to.

Reklama

Výběr článků

Načítám