Hlavní obsah

Bělohrad se zahalí do pestrobarevných krojů

Novinky, Petr Hoška

Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou brzy přivítá své návštěvníky, v krásném městě Lázně Bělohrad se uskuteční ve dnech 17. – 21. června.

Foto: Petr Hoška
Článek

Skočná, sousedská, mateník, vrták, dupák nebo obkročák, to jsou některé z dlouhé řady lidových tanců, které se běžně tancovaly v Čechách a na Moravě. Dnes přežívají především díky folklorním souborům a folklorním festivalům. Tyto tance se liší v jednotlivých regionech, a tak tanec z například z jižních Čech je odlišný od podkrkonošského pojetí.

Z krojů zase můžete hned poznat, jak daný region byl bohatý, či naopak chudý. Je důležité poznat své kořeny, zvyky, písně a tradice svých předků. Mimo to se kulturní dědictví významně podílí na celé národní identitě, odráží vzdělanost a kultivovanost národa.

Setkal jsem se s názorem, že v dnešní moderní době již lidové písničky a pověsti téměř nežijí a nemají tu ani místo, přesto i vy jistě potvrdíte, že existují písničky, které známe všichni, a přitom se neobjevují v médiích ani na koncertech.

Podle slov ředitelky festivalu Ing. Zdeňky Rychterové přímo na místě porovnáte lidovou kulturu nejen českou, ale i zahraniční. Ale i když nejste příznivcem folkloru, na celou záležitost se prostě dívejte z jiného úhlu – přijďte se podívat na tvorbu, které se věnují lidé, jako jste vy. Po práci, po škole si navléknou tenisky a cvičí, trénují tance tak, aby se nám divákům líbily.

V sobotu se bude v parku opět konat bělohradský jarmark, děti si budou moci zkusit svou tvořivost a dovednost v dětských dílničkách, rozmístěných po parku. Na jevišti v sobotu uslyšíte i známou bělohradskou zpěvačku Janu Rychterovou a Two Voices. Uslyšíte i country skupinu a můžete sledovat, co nového se naučily děti ze základní umělecké školy Melodie.

Ti aktivnější si mohou přijít zkusit zatancovat polku na čas a jako bonus u toho vypijí jedno pivo. Přijďte ochutnat i kotlíkový guláš a svým hlasem rozhodnout o vítězi této soutěže. V sobotu budete moci taktéž vidět ukázku historického šermu.

A na koho se letos můžete těšit? Uvidíte soubory z Kypru, Srbska, Maďarska, Slovinska, Slovenska a české soubory z Českého Těšína, Pardubic, Jablonce nad Nisou, Plzně, Havlíčkova Brodu a samozřejmě soubory domácí – Hořeňák a Hořeňáček.

Všichni tanečníci, muzikanti a zpěváci dělají folklor z lásky a pro radost. Jedinou odměnou pro ně je váš potlesk.

Na své si přijdou i turisté

Bělohradští turisté zvou v sobotu na putování malebnou Podkrkonošskou krajinou. Akce Raisovým krajem za folklorem je součástí projektu Vystup na svůj vrchol. Tím vrcholem a hlavním cílem je Krkonošská vyhlídka. Nejdelší trasy zájemce dovedou až na Zvičinu.

Akce startuje mezi 7. a 11. hodinou z náměstí v Lázních Bělohrad. Trasy jsou připravené pro pěší 12, 17, 28 nebo 35 km. Cyklisté si také přijdou na své. Ti si mohou zvolit 25 nebo 50 km. Občerstvení na trase zajištěno. 

Pořady se uskuteční i za nepříznivého počasí, a tak určitě neseďte doma a přijďte za námi za všech okolností. Vstupné na všechny pořady s výjimkou galaprogramu je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám